Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset jednotek hasičů pátralo v lese na Tanvaldsku sedm hodin po neznámé osobě

Ve středu 2. ledna 2019 v podvečer (ohlášeno 18:37 hodin) byli hasiči požádáni několika obyvateli obce Lhotka na Tanvaldsku o spolupráci při pátrání po osobě, kterou, jak se oznamovatelé domnívali, slyšeli volat z lesa o pomoc.

Krátce po půl sedmé hodině přijali policisté na lince 158 oznámení o tom, že z lesů kolem obce Lhotka se ozývali hlasy s voláním o pomoc. Mělo se jednat o muže a ženu.

Na místo byli ihned vysláni policisté, kteří projeli okolní komunikace, zda se mimo nich nenachází po havárii nějaké vozidlo se zraněnou posádkou.

Dále propátrávali okolí, při kterém v rámci šetření ve Lhotce hovořili s ženou, která uvedla, že i ona kolem osmnácté hodiny slyšela volání muže a ženy o pomoc. Policisté samozřejmě zahájili v daném teritoriu, odkud se mělo ozývat zmíněné volání o pomoc, pátrací akci,

uvedla Dagmar Sochorová z Policie ČR.

Operační důstojník vyslal na místo profesionální hasiče ze stanice Tanvald a místní jednotku dobrovolných hasičů ze Zlaté Olešnice. Po částečném průzkumu nepřehledného místa zásahu vyhodnotil velitel zásahu situaci jako závažnou.

Extrémní počasí i terén, nedaleký potok, hluboký les a výpovědi několika oznamovatelů ho vedli k tomu, že povolal další síly a prostředky.

V okolí Zlaté Olešnice zasahovalo 10 jednotek hasičů a bylo povoláno pět kynologů Hasičského záchranného sboru LK a Policie ČR. Byl vyhlášen 2. stupeň poplachu.

Hasiči utvořili rojnice a prohledávali les v kopcovitém terénu a oba břehy potoka Zlatník až k silnici.

Na místo dorazili i příslušníci Policie ČR, kteří objížděli nedaleké obce a kontrolovali komunikace, vrtulník s termovizí monitoroval ze vzduchu prostor o rozloze 2 km na 2 km a Horská služba podpořila pátrání terénními čtyřkolkami. Kvůli efektivní a snazší komunikaci byl zřízen štáb velitele zásahu.

Přes veškerou snahu všech nasazených složek Integrovaného záchranného systému se ani po sedmi hodinách intenzivního pátrání nepodařilo nikoho najít. Velitel zásahu tedy pátrání ukončil a jednotky se ve čtvrtek 3. 1. po půl druhé v noci vrátily na své základny.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet