Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči změří dovednosti ve Vranově

Atraktivní soutěž v praktických dovednostech připravují na sobotu 17. října brněnští dobrovolní hasiči ve Vranově u Brna.

Atraktivní soutěž v praktických dovednostech připravují na sobotu 17. října brněnští dobrovolní hasiči ve Vranově u Brna.

Prohloubení specifických dovedností členů jednotek sborů dobrovolných hasičů je hlavním cílem soutěže O putovní pohár starosty Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Brno-město. Třináctý ročník se uskuteční v sobotu 17. října 2009 od 10 hodin ve Vranově u Brna.

Pořadatelem klání je odborná rada velitelů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Brno – město. Soutěž je koncipována tak, že zúčastněná družstva projíždějí s hasičským vozidlem po uzavřené trati a na šesti stanovištích plní jednotlivé disciplíny, u nichž se hodnotí čas a správnost provedení. Disciplíny simulují různé situace, se kterými se hasiči mohou setkat u opravdového zásahu, například odstranění překážky z cesty, vyproštění zraněné osoby, poskytnutí předlékařské pomoci nebo utvoření hadicového vedení a zásah vodou.

Protože soutěžící hasiči musí absolvovat celou soutěž ve výstroji a výzbroji předepsané pro zásah, je první soutěžní disciplínou rychlé a správné ustrojení do této zásahové výstroje. Kromě praktických dovedností musí všichni soutěžící prokázat i teoretické vědomosti v připraveném testu.

Zajímavá soutěž je rozdělena do kategorií podle použité zásahové techniky (DA – dopravní automobil nebo CAS – cisternová automobilní stříkačka). Závodníci musí být starší 18 let a šestičlenná družstva mohou tvořit muži i ženy. Zvláštní věcná cena je ale připravena pro nejlepší družstvo složené ze šesti žen nebo z pěti žen a jednoho muže – strojníka. Vítězné družstvo v každé kategorii (DA a CAS) se do příštího ročníku stane držitelem putovního poháru starosty OSH ČMS, diplomy, věcné ceny a poháry získají první tři v každé kategorii. Družstvo s nejmenším počtem trestných bodů bude vyhodnoceno jako nejdovednější.

Start soutěže se uskuteční na louce v horní části Vranova, nedaleko startu a soutěžní trati je zajištěno i parkování. Vyplněnou přihlášku, která je zároveň startovní listinou, družstva odevzdají při prezenci, která v sobotu začíná v 9.30 hodin. Z organizačních důvodů ale pořadatelé žádají zástupce družstev, aby účast do 15. října telefonicky ohlásili Zdeňku Vyšinkovi na číslo 724 147 846. (e-mail: z.vysinka@centrum.cz) zájemci mohou získat také přihlášky a propozice soutěže.

Zdroj: HZS Jihomoravského kraje


-kaw- 

Sdílet