Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji měli stovku výjezdů k několika stovkám spadlých stromů

Minimálně stovku výjezdů ke spadlým stromům na silnice především v horských oblastech Moravskoslezského kraje, tedy ve východní části Jeseníků a Beskydech, mají na kontě v době od středečního večera do čtvrtečního rána 15. 10. 2009 zdejší hasiči v souvislosti se silným větrem.

Minimálně stovku výjezdů ke spadlým stromům na silnice především v horských oblastech Moravskoslezského kraje, tedy ve východní části Jeseníků a Beskydech, mají na kontě v době od středečního večera do čtvrtečního rána 15. 10. 2009 zdejší hasiči v souvislosti se silným větrem. Téměř každý výjezd znamenal likvidaci více než jednoho stromu. Padání stromů si v kraji naštěstí nevyžádalo žádné zranění ani větší materiální škody, několik silničních úseků v horách ale bylo uzavřeno či alespoň velmi obtížně průjezdných.

V Beskydech se po celou noc hasiči hlavně potýkali se stromy v oblasti Třinecka, Jablunkovska, v okolí Bílé, Starých Hamer a Ostravice, také na Frenštátsku. Ve východní části Jeseníků to bylo hlavně Vrbensko, okolí Pusté Rudné a Karlovic. Uzavřena byla kvůli stále padajícím stromům například silnice Vrbno pod Pradědem-Vidly (č. 451).

Zásahy hasičů vypadaly na některých místech tak, že po odstranění několika kusů a cestě opačným směrem opět naráželi na další stromy na silnicích. Přes noc, alespoň podle dostupných informací, nespadl ani jeden strom v Moravskoslezském kraji na auto, ale naopak auta několikrát narazila do čerstvě spadlého stromu, takže hasiči pomáhali řidičům s odjetím.

Od čtvrteční páté hodiny ráno silný vítr pokračuje, což například v oblasti Beskyd znamená velké problémy s průjezdy linkových autobusů.

V nížinách padaly stromy na silnice ojediněle. Například v Ostravě měli hasiči výjezd během tmy pouze ve středu večer k jednomu takovému stromu v Nové Vsi, který navíc poškodil dráty elektrického vedení. Podobně klidná situace byla i v dalších větších městech kraje.



Info: HZS Moravskoslezského kraje

 -wap-

Sdílet