Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda, auto v přehradě a samozřejmě počasí

Jednotky hasičů Pardubického kraje zasahovaly včera a v noci na dnešek mimo jiné u dopravní nehody čtyř osobních automobilů, dále lovily škodovku z přehrady a likvidovaly následky rozmarů počasí.

Jednotky hasičů Pardubického kraje zasahovaly včera a v noci na dnešek mimo jiné u dopravní nehody čtyř osobních automobilů, dále lovily škodovku z přehrady a likvidovaly následky rozmarů počasí.







Chrudimští hasiči zasahovali 14. října v 8.48 hodin u dopravní nehody 4 osobních vozidel. Nehoda se stala na silnici mezi Chrudimí a obcí Ostřešany. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Hasiči provedli standardní opatření proti vzniku požáru a zamezili úniku provozních náplní. Dvě vozidla ale byla v sobě zaklíněna natolik, že je hasiči museli od sebe odtrhnout.

Dne 14. října v dopoledních hodinách zasahovali hasiči na přehradě Pastviny, kde sjelo vozidlo do přehrady. Jednalo se o osobní automobil a přívěsný vozík. Automobil se nacházel přibližně 12 m pod hladinou a koly vzhůru. Podle slov potápěče Richarda Kubáta měla voda pouhých 12 stupňů Celsia a sněžilo. Viditelnost pod vodou byla zhruba jeden metr. Hasiči potápěči nejprve z vody vylovili přívěsný vozík, poté na nápravu vozidla připevnili zvedací vaky, které postupně nafoukli a vyzvedli automobil k hladině. Poté následovalo otočení vozidla zpět na kola. Pomocí navijáku jeřábu AV14 bylo vozidlo vytaženo z vody. Celá ´operace´ trvala přibližně jednu hodinu.

Počasí potrápilo řidiče, hasiči se celou noc nezastavili

Hasiči Pardubického kraje zasahovali od 14. října od 20 hodin do 15. října do 8 hodiny ranní celkem u 62 událostí. Z toho 51 událostí úzce souvisí s nepříznivým počasím, které zasáhlo i Pardubický kraj. Hasiči vyjížděli zejména odstraňovat popadané stromy na komunikacích, vzpříčené kamiony na zasněžených silnicích, vyprošťovali také kamiony, autobusy a osobní vozy, které skončily v příkopu.

Nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči z Ústí nad Orlicí 39, svitavští hasiči zasahovali v 11 případech a chrudimští hasiči zaznamenali jeden výjezd na popadané stromy.

Silný vítr lámal a vyvracel stromy například v Koclířově, dále na silnici z Cotkytle na Štíty, u tunelu Hřebeč u Moravské Třebové, tady spadlý strom spadl na vozidlo v němž byly osoby. Ty se stačily ještě před příjezdem hasičů dostat z vozidla ven. Zcela neprůjezdná byla vozovka z Hejnic směrem na Libchavy. U Skuhrova nemohl kvůli spadlým stromům projet linkový autobus. Za Svitavami směrem na Poličku kvůli přibližně deseticentimetrové vrstvě sněhu se vzpříčil kamion a zcela zablokoval silnici. Hasiči dále vytahovali zapadlý autobus ve Výprachticích. Do slova zlomený návěs kamionu časně ráno blokoval celou komunikaci na kopci ve Zhoři na Svitavsku.


Info: HZS Pardubického kraje

 -wap-

Sdílet