Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za dnešní noc 270 sněhových událostí na území ČR

Náročnou noc zažili hasiči v některých krajích České republiky. Vydatné sněžení doprovázené silným větrem trápilo zejména výše položené oblasti. Od 20:00 dne 14.10. do 8:00 dne 15.10. zasahovalo více než 330 jednotek požární ochrany v ČR u více než 270 mimořádných událostí, které souvisely se současnou nepřízní počasí.

Náročnou noc zažili hasiči v některých krajích České republiky. Vydatné sněžení doprovázené silným větrem trápilo zejména výše položené oblasti. Od 20:00 dne 14.10. do 8:00 dne 15.10. zasahovalo více než 330 jednotek požární ochrany v ČR u více než 270 mimořádných událostí, které souvisely se současnou nepřízní počasí. Hasiči zejména odstraňovali stromy spadlé pod náporem větru a posléze i sněhu na pozemní komunikace či elektrické vedení. Jednotky požární ochrany rovněž vyprošťovaly uvízlé automobily.

Aktuálně (k 8:30) zasahují hasiči u dalších více než 60 mimořádných událostí v souvislosti s nepřízní počasí.

Nejvíce zásahů měli hasiči v Moravskoslezském kraji (Jeseníky, Beskydy), dále v Pardubickém, Olomouckém kraji (okresy Jeseník, Šumperk) a ve Zlínském kraji (Vsetínsko).

Upozorňujeme občany, že po vydatném sněžení zejména ve vyšších polohách leží na stromech podél některých komunikací vrstva těžkého mokrého sněhu. Tento sníh pak naklání stromy nad komunikaci, některé stromy pak praskají a padají a ohrožují životy a zdraví osob pohybujících se v těchto místech. Hasiči proto upozorňují občany, aby dbali zvýšené opatrnosti a přizpůsobili jízdu místním podmínkám, příp. svou cestu zvážili.

Řidiči by měli důsledně respektovat pokyny záchranářů, jezdit s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit povětrnostním podmínkám a stavu komunikace! Hrozí zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici a případné větrné poryvy mohou auto učinit obtížně ovladatelné.

Doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná (např. na portálu jednotného systému dopravních informací www.jsdi.cz ).

Při jízdě poslechem rozhlasových stanic sledujte vývoj dopravní situace a sjízdnost jednotlivých komunikací.

Před jízdou je třeba si zkontrolovat vybavení vozidla a případně doplnit vše potřebné pro provoz v náročných zimních podmínkách (zimní pneumatiky na všech kolech, dostatek pohonných hmot, minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky, teplý oděv, případně deku, funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky, sněhové řetězy do hor, hodí se také vlečné lano, smetáček na sníh, lopatka a baterka.)


Info: MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-wap-

Sdílet