Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Osečné mají zrekonstruovanou historickou zbrojnici a nový dopravní automobil

Hasiči z Osečné v pátek 28. prosince 2018 v 17.00 hodin oficiálně převzali od starosty města Jiřího Hauzera a hejtmana Libereckého kraje Martina Půty nový dopravní automobil DA-L1Z na podvozku Volkswagen Transporter 4×4 T6 a přívěsný vozík.

Zároveň převzali klíče od zrekonstruované historické zbrojnice z roku 1936.

Volkswagen Transporter

Nový dopravní automobil nahradí nevyhovující Avii 30, která bude sloužit k přepravě členů zásahové jednotky k mimořádným událostem, k výjezdům k záchraně života a k přepravě členů jednotky na školení a soutěže

uvedl starosta města Jiří Hauzer.

Dopravní automobil VW Transporter kombi 4Motion je v dlouhé variantě se zvýšenou střechou a motorizací 2.0 TDi o výkonu 110 kW, plní emisní normu Euro 6. O pohon všech kol se stará spojka Haldex, převodovka je 6stupňová manuální. Samozřejmostí je tažné zařízení.

Kabina je jednoprostorová, devítimístná, do prostoru osádky se vstupuje dveřmi na pravém boku, zadní dveře se otevírají do boku.

Výstražné světelné a zvukové zařízení modré barvy je v provedení LED a skládá se ze světelné rampy na střeše vozidla, dvou předních integrovaných světel v masce, dvou světel na bocích a dvou zadních světel modré barvy integrovaných do světelné oranžové výstražné aleje nad zadními dveřmi.

Osvětlení okolí vozu je zajištěno LED světly na obou bocích v zadní části nad dveřmi. Ve výbavě najdeme rovněž dvojici LED světlometů s magnetickým uchycením a vinutým kabelem, lékárnu, hasicí přístroje, ruční vyprošťovací nástroj a rozbíječ skel s řezačem popruhů.

Pro spojení mají hasiči k dispozici vozidlovou analogovou radiostanici a dvojici ručních vysílaček Motorola. Ve dvou dobíjecích úchytech jsou uloženy svítilny.

Dodavatelem vozidla byla společnost Autotrend Liberec, vestavbu do vozidla provedla firma Progres Servis Sibřina.

Rekonstrukce staré hasičské zbrojnice

Město Osečná úspěšně opravilo starou hasičskou zbrojnici sboru dobrovolných hasičů Osečná z roku 1936, která byla v neutěšeném stavu.

Zamýšlená oprava spočívala v opravě podlahy dvougaráže, výměně dřevěného obložení štítu a věže, opravě fasády včetně obkladů, nátěru střešní krytiny, opravě stěn interiéru a výmalbě, opravě dřevěné podlahy v patře, výměně žlabů a svodů, výměně okenních a dveřních otvorů, zajištění hydroizolací podřezáním a provedení odkopu pro odvedení vody od budovy.

Na závěr byla na objekt umístěna kovová lampa, vlajkový stožár, plechová cedule s vypáleným písmem a nápis „1936“.

Cíl projektu byl naplněn, neb z oprýskané budovy byl vytvořen objekt, který bude pro každého projíždějícího připomenutím historie našich předků a architektury 1. poloviny 20. století.

Chtěl bych touto cestou poděkovat generálnímu zhotoviteli a místním firmám, kteří se na akci podíleli za dobře odvedenou práci a Ministerstvu zemědělství ČR za finanční příspěvek. Zbrojnice po slavnostním předání místním hasičům opět plně poslouží k sušení hasičských hadic po zásazích a na parkování jejich vozidel

uvedl starosta města Jiří Hauzer.

Sdílet