Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od uhlíků z kamen shořel celý dům

Osm jednotek hasičů dne 15.10. v noci zaměstnal požár rodinného domu v obci Mokrá-Horákov na Brněnsku. Hasiči na místo vyjížděli krátce před půlnoci a protože přízemní domek byl při příjezdu prvních jednotek celý v plamenech, krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

Osm jednotek hasičů dne 15.10. v noci zaměstnal požár rodinného domu v obci Mokrá-Horákov na Brněnsku. Hasiči na místo vyjížděli krátce před půlnoci a protože přízemní domek byl při příjezdu prvních jednotek celý v plamenech, krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Při likvidaci požáru zasahovaly jednotky ze stanic v Pozořicích a v Brně-Slatině a dobrovolné jednotky z Mokré, Hostěnic, Viničných Šumic, Sivic, Šlapanic a Kanic.

Oheň, ohlášený ve 23.51 hodin, zasáhl starší domek o půdorysu zhruba 12 krát 5 metrů. Jednapadesátiletý uživatel utrpěl popáleniny a zdravotníci ho převezli do nemocnice. Proti plamenům hasiči nasadili tři vodní proudy a dalším bránili rozšíření požáru na sousední dům. U místního koupaliště zřídili čerpací stanoviště vody. Oheň se podařilo dostat od kontrolu 47 minut po půlnoci. V hořícím domě se propadly stropy, hasiči rozebírali střechu a vodou prolévali žhnoucí vrstvu ohořelého materiálu a zařízení domu. Likvidaci požáru hasiči ukončili ve 2.50 hodin, ke střežení požářiště na místě zůstala zdejší dobrovolná jednotka.

Požár vypukl po nedbalosti uživatele při obsluze kamen na tuhá paliva. Z roztopených kamen ulétly žhavé uhlíky na hořlavý materiál v blízkosti topidla a oheň se rychle rozšířil na celý objekt. Starší přízemní domek požár téměř zničil. Protože domek byl už před požárem ve špatném stavu, způsobenou škodu vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 100 tisíc korun.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet