Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na lanovku vedoucí z Mlýnického Dvora na Bukovou horu spadl strom, lyžaře zachraňovaly i vrtulníky

Do Červené Vody, Mlýnického Dvora, vyjížděli ve čtvrtek 17. ledna v 12.53 hodin profesionální hasiči ze Svitav, Ústí nad Orlicí, Králík, Pardubic, ale i hasiči ze sousedního Olomouckého kraje ze stanic Šumperk a Olomouc a dále dobrovolní hasiči z Červené Vody. Na místě zasahuje také Horská služba z Čenkovic a Jeseníků.

Strom tady totiž spadl na sedačkovou lanovku, zhruba v její polovině. Lanová dráha vede z Mlýnického Dvora do Bukové Hory v Čenkovicích. Na svazích hory je vybudován moderní lyžařský areál.

Obsluha lanovky nejprve odřezala strom a pokusila se lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. To se ale nepodařilo.

Těsně před 14. hodinou byla zahájena evakuace všech lyžařů uvězněných na lanovce. Na pomoc byly povolány dva vrtulníky. Jeden letí z Brna a druhý z Prahy. Z počátku nebyly přesné informace o počtu uvězněných lyžařů. Hlášeno bylo až 200 osob. Po upřesnění uvízlo na lanovce 71 lyžařů.

Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblíží k lyžařům na sedačce. Zde si vytvoří bod. Ustrojí vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustí lyžaře postupně dolů. A takto to pokračuje dále až do posledního lyžaře.

Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. I dojezd jednotek je samozřejmě problém. Rozhodují klimatické podmínky. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení. Ale lanovka je v tomto případě moderní a vyhřívaná.

V 15.09 hodin na místě je vrtulník, zachráněno sedm lidí. V 15.18 hodin na místo dorazil druhý vrtulník. Na místě nevládla žádná panika.

Záchrana probíhá oběma vrtulníky a také ze země. Tady jsou hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak postupně obsazovaly části lanovky. Je tedy dán evakuační plán. Mezi uvězněnými lyžaři byly i děti.

Evakuace byla ukončena v 16.17 hodin. Nakonec velitel zásahu vydal rozkaz k provedení ještě jedné kontroly celé lanovky, aby se ubezpečil, že skutečně na lanovce nikdo není

Foto: Policie & HZS ČR
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet