Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v Jirnech způsobil téměř milionovou škodu, hasiči nalezli uhynulého psa

Ve středu 16. ledna 2019 před desátou hodinou večer byl na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje nahlášen požár střechy přístavku rodinného domu v obci Jirny v okrese Praha-východ.

Při prvotním oznámení bylo uvedeno, že kouř jde ze střechy domu a přístavba už hoří plamenem. Událost ohlásil majitel nemovitosti, který se v té době nacházel venku před domem.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Stará Boleslav a dobrovolné jednotky obcí Úvaly, Jirny a Nové Jirny, celkem se šesti cisternovými vozy a jednou výškovou technikou. Kromě vyšetřovatele požárů vyjel k události také řídící důstojník územního odboru Mladá Boleslav.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požárem je zasažena celá střecha. Hasiči v dýchací technice na zdolání plamenů nasadili několik C proudů z nastavovacích žebříků a jeden vysokotlaký proud. V průběhu zásahu z domu vynesli desetikilogramovou propanbutanovou­ láhev.

Za necelou půlhodinu byl požár pod kontrolou a začalo vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Následně hasiči nalezli v objektu uhynulého psa, což mělo vliv na zhoršení psychického stavu majitele. Pomoc mu poskytl přítomný člen posttraumatického týmu HZS Středočeského kra­je.

Do rána zůstala na dohlídku jednotka SDH Jirny. Kolem půl osmé byl objekt zkontrolován termokamerou a předán majiteli. Po konzultaci s ním byla škoda stanovena na 950 tisíc korun, příčina vzniku požáru je nadále předmětem vyšetřování.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet