Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havárie kamionu uzavřela na čtyři hodiny hradeckou dálnici na 54. kilometru

V pátek 18. ledna 2019 těsně před čtvrtou hodinou ranní byla hlídkou Policie ČR nahlášena na tísňovou linku středočeských hasičů dopravní nehoda nákladního automobilu na 54. kilometru dálnice D11 ve směru z Prahy do Hradce Králové v katastru obce Choťovice na Kolínsku.

K události byla vyslána jednotka ze stanice Kolín. V rámci mezikrajské výpomoci vyjeli také profesionální hasiči ze stanice Nový Bydžov a dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou, protože jednotka Středočeského kraje ze stanice Ovčáry v té době zasahovala u jiné události. Následně však přejela na místo.

Před příjezdem jednotek bylo prostřednictvím policie potvrzeno, že jde o havárii kamionu, který má poškozenou jednu ze dvou nádrží a vytéká z ní nafta. Před nehodou se velmi rychle vytvořila kolona, která byla těžce průjezdná i pro vozidla jedoucí k zásahu.

Havarovaný kamion blokoval celou šířku dálnice a byl opřený o středová svodidla, dálnice tak byla směrem do Hradce Králové zcela neprůjezdná. Podle řidiče byla roztržená nádrž v době nehody z půlky plná. Hasiči zasypali uniklou naftu sorbentem.

Velitel zásahu si na místo povolal ze stanice Kolín technický kontejner určený k likvidaci ropných havárií.

K nehodě byl povolán i pracovník životního prostředí, protože z vozidla vyteklo na vozovku a do lapolu nejméně 400 litrů nafty. V tomto úseku dálnice jsou lapoly malé a hrozilo, že uniklá nafta přeteče do blízkého rybníka. O události byla také informována správa a údržba dálnic.

Okolo sedmé hodiny začalo vyprošťování kamionu a uklízení dálnice od uniklých ropných látek a sorbentu i rozbitých částí vozidla. Pár minut před osmou hodinou bylo místo předáno pracovníkům údržby dálnice a zástupci životního prostředí, který na likvidaci následků nehody nechal povolat specializovanou­ firmu.

Zároveň byl po čtyřech hodinách uvolněn jeden jízdní pruh a policie zrušila odklon z křižovatky na 50. kilometru přes Dlouhopolsko a po staré hradecké silnici.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet