Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z hořícího domu v Kostelanech na Kroměřížsku zachránili hasiči psa a želvu

Pár minut před devátou hodinou ranní 18. ledna 2019 přijalo krajské operační středisko hovor od vystrašené ženy, která ohlásila požár v rodinném domě v Kostelanech na Kroměřížsku.

Vyhlášený poplach byl pro profesionální jednotku ze stanice Kroměříž, která ihned k hlášené události vyjela se dvěma cisternami. Dále na místo vyjeli dobrovolní hasiči z obcí Kostelany, Kvasice a Karolín.

Jako první na místo přijeli místní hasiči, kteří potvrdili požár v kotelně rodinného domu. V důsledku silného žáru v kotelně praskl přívod vody. Voda tak postupně začala kotelnu zaplavovat. Na místo události se sjely i ostatní jednotky. Hasiči ihned vypnuli přívod elektřiny, plynu a vody.

Hasiči průzkumem v domě zjistili, že požár vznikl v prostoru kotelny. Poté se šířil dál po schodišti až do prostoru průjezdu. Ihned proto nasadili čtyři proudy vody a začali s hašením ohnisek. O půl desáté dopoledne již velitel vyhlásil lokalizaci.

Zásah hasičům komplikoval hustý kouř, který byl uvnitř domu, a bez dýchací techniky nebylo možné vstoupit do vnitřních prostor objektu. Při zásahu hasiči z domu zachránili psa a želvu, kteří se uvnitř nacházeli. Další obyvatelé v domě v době vzniku požáru nebyli. Nikdo tak neutrpěl újmu na zdraví.

Dále hasiči použili k hašení skrytých ohnisek speciální zařízení COBRA, kterým se dostali do prostor sendvičové konstrukce stropu průjezdu. V deset hodin byl již požár zlikvidován. Velitel zásahu postupně jednotky posílal zpět na stanice. Na dohlídku objektu na místě zůstala místní dobrovolná jednotka.

V době zásahu hasičů se domů vrátili i majitelé. Žena velmi špatně nesla celou událost. Proto ji hasiči poskytovali psychickou pomoc a na místo ji přivolali záchranáře.

Šetření příčiny vzniku požáru si převzal vyšetřovatel hasičů. Ten šetřením v zasaženém domě jako příčinu vzniku požáru stanovil technickou závadu na elektroinstalaci. Škodu s majitelem vyčíslil na 300.000 korun a uchráněné hodnoty dosáhly výše 2.500.000 korun.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet