Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět jednotek hasičů zasahovalo u požáru kotelny rodinného domu v Bystřici pod Hostýnem

Dne 18. ledna 2019 ve večerních hodinách došlo k požáru v prostorách kotelny rodinného domu v Bystřici pod Hostýnem.

První jednotky hasičů měly vyhlášený poplach osm minut po deváté hodině večerní. Jako první na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Bystřice pod Hostýnem a místní dobrovolná jednotka společně s dobrovolnými hasiči z Chvalčova a Loukova.

Po příjezdu k místu události velitel zásahu potvrdil požár v prostoru kotelny, kde hořelo dřevo, tuhé palivo a uskladněné věci. Požár se dál šířil pod střechu sousedního domu do prostoru hospodářského stavení.

Velitel zásahu si na místo povolal další posilovou jednotku, a to ze stanice Valašské Meziříčí s protiplynovým kontejnerem, ve kterém se nachází příslušenství k dýchací technice, která se v době zásahu musela doplňovat, neboť zásah komplikoval velmi hustý kouř a bez dýchací techniky nebylo možné zasahovat.

Hasiči nasadili celkem čtyři hasební proudy a v dýchací technice prováděli hasební práce uvnitř objektu plného kouře. Ten se dostal i do obytných částí domu. Postupně hasiči objekt kontrolovali termokamerou a dohašovali skrytá ohniska. Ze zasažené části domu vynesli ven propanbutanovou láhev a postupně i věci z kotelny, které poté prolévali vodou.

V době požáru se v domě nacházeli majitelé, a to muž a žena. Při snaze požár uhasit došlo k popálení majitele domu, který skončil v péči záchranářů, kteří jej převezli do nemocnice v Kroměříži. Žena byla psychicky rozrušena a hasiči jí poskytovali první psychologickou pomoc. Ke zranění dalších osob nedošlo.

Práci u zasaženého objektu ztěžovala nízká teplota vzduchu, díky které zamrzala voda v okolí domu a přístupové trasy pro hasiče se měnily v jedno velké kluziště. Proto ze strany hasičů byly vyžádány Technické služby Bystřice pod Hostýnem s žádostí o posyp těchto zledovatělých ploch.

Na místo požáru byl povolán i vyšetřovatel hasičů, který šetří příčinu vzniku požáru. V ohledání požářiště bude pokračovat v průběhu sobotního dne.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet