Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek likvidovalo požár střechy domu v Ostravě – Mariánských Horách

Krátce před sobotním polednem 19. ledna 2019 bylo na operační středisko HZS MSK přijato tísňové volání ohlašující kouř ze střechy v Ostravě, městské části Mariánské Hory. Operační středisko ihned na místo zásahu vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice Ostrava-Fifejdy se dvěma cisternami a jedním automobilovým žebříkem.

Po příjezdu na místo události byly velitelem zásahu ihned povolány další posily ze stanice Ostrava-Zábřeh s automobilovým žebříkem a jednou vysokokapacitní cisternou a dále jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic se dvěma cisternovými automobily.

Celkem na místě zasahovalo pět cisteren a dva automobilové žebříky spolu se speciálním protiplynovým automobilem, který zasahujícím hasičům zajišťoval nepřetržitou dodávku nových, plných dýchacích přístrojů chránící dýchací cesty zasahující hasičů před velkým množství kouře.

Jednotky ihned nasadily na boj s plameny, které se šířily v mezistřešní konstrukci, celkem 4 vodní proudy. Hasiči museli rozebírat konstrukce střechy, aby se dostali k ohnisku požáru. Během zásahu byla nasazena přetlaková ventilace, neboť prostory zásahu byly silně zakouřené.

Po dvou hodinách těžké práce v kouři a úzkých prostorech při vysokých teplotách se podařilo požár dostat pod kontrolu a velitel zásahu mohl tedy nahlásit na operační středisko lokalizaci požáru. Další hodinu jednotkám trvala celková likvidace.

Hasiči po likvidaci požáru pomáhali do večerních hodin s provizorním zakrytím požárem poškozené střechy. Po ukončení veškeré činnosti se jednotky vrátily zpět na základny, kde načerpaly síly, daly do pořádku použitou techniku a technické prostředky pro případ vzniku další mimořádné události.

Příčina požáru je v šetření vyšetřovatelů HZS MSK ve spolupráci s Policií České republiky. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet