Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Miliony pro hasiče

Dobrovolní hasiči dostanou od Pardubického kraje tři miliony.

Tři miliony korun poskytne letos Pardubický kraj na vybavení dobrovolným hasičům. Je to o 400.000 korun více než v loňském roce. S finanční injekcí mohou podle krajského radního Petra Šilara počítat i dobrovolní záchranáři na přehradních nádržích a horská služba.
„Jsem rád, že se pro dobrovolné hasiče podařilo uvolnit alespoň o trochu peněz více než loni. Ale je to pořád málo. Například loni jsme měli od dobrovolných hasičů požadavek na osm milionů,“ řekl dnes Šilar.
V Pardubickém kraji působí vedle profesionálního hasičského záchranného sboru 453 jednotek dobrovolných hasičů. Ve vlastním volnu v nich pomáhá svému okolí více než 7500 lidí. Dobrovolní hasiči nezasahují pouze při požárech, ale plné ruce práce měli například nedávno při oblevě, kdy uvolňovali v korytech vodních toků nahromaděný led, či při vyprošťování automobilů, které uvízly ve sněhu na zavátých silnicích.
Dobrovolní hasiči přitom podle Šilara většinou mají zastaralou techniku, zvláště automobily, a na nákup nových peníze nemají. „Byl bych rád, kdyby se podařilo ročně koupit alespoň jedno vozidlo pro profesionály a ti by to stávající mohli dát dál dobrovolným hasičům. Ale na to není. Celý problém je ještě složitější a souvisí s přezbrojováním profesionálních hasičů,“ dodal Šilar.
Kromě třímilionové dotace od kraje dostane letos Sbor dobrovolných hasičů 3,8 milionu korun od státu. Tyto prostředky jsou určeny nejen na nákup techniky, ale také na proškolování hasičů, úhradu nákladů spojených s výjezdy a podobně.
Za peníze z krajského rozpočtu hasiči mohou nakupovat pouze věcné vybavení, například techniku či speciální oděvy. Podobně kraj účelově váže i prostředky, kterými podpoří horskou službu či vodní záchranáře. Pro dvě střediska horské služby loni uvolnil celkem 150.000 korun. Po 50.000 dal vodním záchranářům na přehradách Seč a Pastviny. „S jejich podporou počítáme i letos,“ ujistil Šilar.
Sdílet