Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OHLÉDNUTÍ: Svatý Florián chránil svatého otce

Dne 28. září 2009 se uskutečnila návštěva papeže Benedikta XVI. ve Staré Boleslavi, v rámci jeho třídenního pobytu v České republice. Při této návštěvě papež Benedikt XVI. uctil památku svatého Václava u jeho hrobu v bazilice svatého Václava ve Staré Boleslavi a poté odjel na Proboštskou louku, kde sloužil mši svatou.

Dne 28. září 2009 se uskutečnila návštěva papeže Benedikta XVI. ve Staré Boleslavi, v rámci jeho třídenního pobytu v České republice. Při této návštěvě papež Benedikt XVI. uctil památku svatého Václava u jeho hrobu v bazilice svatého Václava ve Staré Boleslavi a poté odjel na Proboštskou louku, kde sloužil mši svatou.

Příprav na tuto návštěvu se zúčastnil i Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje. Jeho úkolem bylo zabezpečit rychlé odstranění případných krizových situací, které by mohly nastat při konání akce takového rozsahu. Přípravy započaly již půl roku před samotným příjezdem papeže.

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje se musel připravit na řešení případných krizových situací spojených s vysokou návštěvností věřících v místech pobytu papeže Benedikta XVI. V rámci místa konání mše byl vytvořen dostatečný počet stanovišť se zásahovou technikou v celkovém počtu 45 různých druhů vozidel a na jejich obsluze se vystřídalo celkem 150 hasičů ze stanic HZS Stará Boleslav, Mladá Boleslav, Mělník, Kolín, Kutná Hora, Nymburk, Říčany, Příbram, Benešov, Beroun, Kladno, Rakovník, Chemické laboratoře Kamenice, dále Jednotek sborů dobrovolných hasičů ze Staré Boleslavi, Brandýsa na Labem, Čelákovic a Sudova Hlavna. Akci pomáhaly zabezpečit i jednotky HZS z hl. města Prahy, Libereckého kraje a Hasičského záchranného sboru podniku ŠKODA AUTO a.s. Mladá Boleslav.

Přes nasazení velkého počtu sil a prostředků v místě konání návštěvy papeže, musel být zajištěn normální chod na všech stanicích tak, aby řešení každé krizové situace vzniklé na území Středočeského kraje nebylo ohroženo.

Návštěva papeže Benedikta XVI. proběhla v naprostém pořádku bez mimořádných situací. Tento bezproblémový průběh návštěvy se odehrál, dle známého hesla štěstí přeje připraveným a to díky velmi náročné přípravě akce a poctivému a obětavému přístupu všech lidí z různých organizací. V neposlední řadě je nutno zdůraznit i velmi ukázněný přístup samotných návštěvníků.

O úspěchu zabezpečení klidného průběhu návštěvy papeže Benedikta XVI. svědčí i poděkování samotného svatého otce, který při závěrečném rozloučení i pozdějším hodnocení návštěvy České republiky ve Vatikánu, ocenil profesionální a obětavý přístup členů a příslušníků všech organizací, které zabezpečovaly jeho návštěvu v České republice.

Kardinál Miloslav Vlk a biskup Václav Malý se rovněž připojili k poděkování a vyslovili velkou poklonu všem těm, kteří svým vlastním přičiněním dokázali, že je možné v České republice bez obav uskutečnit velké věci, protože jsou u nás lidé schopní tyto velké věci nejen připravit, ale také je realizovat.

Při projevech těchto díků jsem velmi pyšný na práci, kterou celý tým složený jak z profesionálních tak i dobrovolných hasičů odvedl v rámci tak významné události jako byla návštěva papeže Benedikta XVI.

Text: plk. Ing. Petr Chalupník – ředitel územního odboru Mladá Boleslav, velitel akce

-kaw- 

Sdílet