Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči obce Liteň převzali nový dopravní automobil MAN TGE pro devět osob s přívěsem

Obec Liteň pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil MAN TGE 3.180 s nákladním přívěsem s plachtou za 1 248 477 korun včetně DPH, jeden z prvních dodávkových MANů v republice. V rámci koncernu Volkswagen se jedná o rebrandovaný Crafter předchozí generace.

Středočeský kraj na vůz přispěl částkou ve výši 300 000 korun, Ministerstvo vnitra přidalo 450 000 korun, Nadace Agrofert 100 000 korun, SDH Liteň 50 000 korun a zbylou částku doplatil městys Liteň.

Slavnostní předání proběhlo 19. ledna 2019. Jako první si na aktu vzal slovo velitel JSDH Liteň Jiří Hrách, který přivítal přítomné hosty a shrnul činnost místních hasičů, jejich odvedenou práci, průběh celé realizace obnovy vozového parku JSDH Liteň, financování a vyřizování dotací a popsal dopravní automobil MAN TGE s jeho výbavou i vozík s celkovou hmotností 750 kg.

Vozidlu požehnal i pan Robert Hanačík, farář z Římskokatolické farnosti Řevnice, mnoho bezpečně ujetých kilometrů a úspěchy při naší činnosti popřál zástupce dodavatele DA pan Matoušek z Progres servis Sibřina s.r.o., který předal klíče od vozidla starostovi městyse Liteň, panu Kaštánkovi.

Ten rovněž pogratuloval hasičům za jejich odvedenou práci při mimořádných událostí, veliteli za úspěšné vyřizování dotací pro hasiče a předal vozidlo k plnému užívání jednotce SDH Liteň.

Gratuloval i zástupce HZS pan Miroslav Český a další zástupci sborů dobrovolných hasičů. Po převzetí a ukázce vozidla následovala ještě výroční valná hromada SDH Liteň a hasičský ples.

JSDH Liteň spadá do kategorie JPO III/1 a v současnosti má jednotka 18 členů.


Vozidlo je zařazené do lehké hmotnostní třídy a je konstruováno pro městský provoz. Podvozek je dvounápravový s pohonem přední nápravy. MAN je vybaven tažným zařízením s maximální hmotností přípojného brzděného přívěsu 3 000 kg a 750 kg v případě nebrzděného.

Sedadla ve vozidle pro devět osob jsou rozdělena do tří řad za sebou čelem ke směru jízdy. Prostor pro osádku je přístupný posuvnými dveřmi na pravé i levé straně, nákladový prostor pak zadními křídlovými dveřmi.

Přečtěte siV Litni u Berouna dostali hasiči novou sedmičkovou Tatru, nahradila 40 let starou sestru 148

Naftový čtyřválec o výkonu 130 kW splňuje emisní normu Euro 6. MAN je vybaven nezávislým topením o výkonu 4 kW.

Prostor kolem vozidla je osvětlen světly bílé barvy. Přenosné požární světlomety jsou magnetické a je možné je připojit do zásuvek na levém a pravém zadním sloupku nákladového prostoru.

Zásuvka pro trvalé dobíjení akumulátoru je namontována na levé straně v blízkosti vstupu řidiče do automobilu.

Jednotka z Litně si dodala vlastní vysílačky – vozidlovou Motorolu GM 360 a ruční HYT TC 700.

Přečtěte siLiteňští hasiči oslavili 140. výročí, byl jim propůjčen i čestný prapor SH ČMS

V rámci dodávky byl vůz vybaven práškovým a sněhovým hasicím přístrojem, zdravotnickým batohem, vyprošťovacím nástrojem Hooligan, vytyčovací páskou, zdravotnickými rukavicemi, dvěma rozbíječi oken s řezáky pásů, výjezdovým tabletem Lenovo a dvěma svítilnami Survivor LED Atex do výbušného prostředí.

Vůz byl nad rámec zakázky doplněn dalším příslušenstvím, na které uvolnila obec dalších 80 tisíc korun a SDH Liteň 40 tisíc korun. Jde o lepší střešní nosič s držákem žebříků a hliníkovou bednou.

V nákladovém prostoru je automobil vybaven regálem.

Sdílet