Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezci lezli i v noční sněhové vánici

V minulém týdnu, v době, kdy naši republiku zasypal sníh, se pardubičtí hasiči se specializací pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou vydali do pískovcových oblastí v okolí Náchoda a na lezecký trenažér v Broumově.

V minulém týdnu, v době, kdy naši republiku zasypal sníh, se pardubičtí hasiči se specializací pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou vydali do pískovcových oblastí v okolí Náchoda a na lezecký trenažér v Broumově. Výcvik dále probíhal v Odborném učilišti Požární ochrany Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ve Velkém Poříčí.

Podle instruktora lezecké skupiny ppor. Bc. Petra Dvořáka se hasiči zaměřili na orientaci v terénu pomocí map a GPS navigací. Další den byl zaměřen na práci jednotlivce s lanem.

„Kotvení, přestupy přes uzel, vytahování protiváhou či výstupy na stromy pomocí stupadel,“ upřesnil Petr Dvořák. Podle Dvořáka zřejmě nejnáročnější část výcviku byla ve večerních hodinách, kdy se hasiči přesunuli do skalního města Ostaš. Tady, i přes sněhovou vánici a teplotu vzduchu kolem bodu mrazu, provedli hasiči lezci modelovou záchranu několika osob ze stěn, s vyhledáním jejich pozice přes GPS navigaci. „Tato extrémně náročná část výcviku byla ukončena až ve dvě hodiny ráno,“ doplnil Petr Dvořák.

Hasiči pokračovali nácvikem na lezeckém trenažéru a lanovce v areálu učiliště. Poslední den pravidelného výcviku byl v bývalé továrně Veba Broumov, kde je lezecký trenažér. „Tady se, mimo jiné, uskutečnil výcvik v dýchací technice a evakuace osob ze zakouřeného prostředí pomocí lanové techniky. Celý kurz probíhal v atraktivním prostředí pro lezce a za velice nepříznivého počasí. Všichni účastníci výcvik hodnotili kladně a byl velmi přínosný,“ uzavřel Petr Dvořák.



Info: HZS Pardubického kraje

-miw-

Sdílet