Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Nezbeda hodil zápalnou láhev do stáčírny

Čtyři jednotky hasičů z Karvinska, Policie ČR a rychlá záchranná služba i se zaměstnanci několika zdejších firem se zapojily ve středu 21. 10. 2009 dopoledne do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému v areálu firmy Primagas Horní Suchá (okres Karviná), distributora propanbutanu, a jeho okolí.

Čtyři jednotky hasičů z Karvinska, Policie ČR a rychlá záchranná služba i se zaměstnanci několika zdejších firem se zapojily ve středu 21. 10. 2009 dopoledne do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému v areálu firmy Primagas Horní Suchá (okres Karviná), distributora propanbutanu, a jeho okolí.

Neznámý pachatel zde podle námětu cvičení vhodil, na stáčišti propanbutanu přímo k železniční cisterně, zápalnou láhev. Začalo zde hořet. Vrátný areálu firmy, který má k dispozici monitorovací systém, událost ihned ohlásil na tísňovou linku hasičů 150.

Hasiči požár uhasili pomocí dvou vodních proudů a pak zkrápěli a ochlazovali cisternu pomocí monitoru. V jiné části areálu Primagasu hledali únik neznámé nebezpečné látky. Objevili zde kapalný líh na podlaze ve skladišti, který zlikvidovali. Na začátku zásahu byly z objektů v areálu evakuovány dvě desítky zaměstnanců Primagasu a dalších externích firem.

Ve spolupráci s Policií ČR se v areálu a v jeho okolí pátralo po neznámém pachateli a případných dalších zraněných osobách. Pachatele objevila se zraněním nohy policejní hlídka se služebním psem ve staré kanalizaci nedaleko dolu František (vzadu za areálem Primagasu). Lezecká skupina profesionálních hasičů zraněného muže vytáhla a předala rychlé záchranné službě.

Cvičení se zúčastnily dvě jednotky hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (stanice Havířov a Karviná), dvě jednotky dobrovolných hasičů – Horní Suchá a Havířov.

Složky IZS procvičovaly vzájemnou komunikaci a součinnost a také komunikaci se zaměstnanci firmy. Šlo zároveň o prověření vnějšího havarijního plánu firmy, které se musí formou cvičení konat každé tři roky. V areálu Primagasu Horní Suchá nebyla v uplynulých letech až dosud nahlášena žádná skutečná mimořádná událost.

V Moravskoslezském kraji je desítka firem, zaměřených na hutní a chemickou výrobu (a distribuci), která musí mít vedle vnitřního havarijního plánu zpracován také vnější havarijní plán, protože po skutečné havárii a souhře nepředvídaných okolností může dojít k ohrožení osob a majetku vně areálu.


Info: HZS Moravskoslezské­ho kraje

-miw-

Sdílet