Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytového domu v Pečkách likvidovalo osm jednotek, škoda je 2,5 milionu korun

V pondělí 28. ledna 2019 v 19.48 hodin přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o požáru bytového domu v centru Peček na Kolínsku.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče ze stanic Nymburk a Poděbrady a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Pečky a Plaňany.

Při příjezdu prvních jednotek byla požárem zasažena stropní konstrukce ve druhém nadzemním podlaží domu, který je právě v rekonstrukci a v jehož přízemí sídlí pobočka České spořitelny. Vzhledem k tomu, že plameny už začaly pronikat skrz střechu, nechal velitel zásahu povolat další síly a prostředky, zároveň vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu.

Do Peček tak zamířila jednotka ze stanice Český Brod, hasiči podniku PARAMO a.s. Kolín a dobrovolné sbory z Cerhenic a Ratenic. Celkem se na místě sjelo devět cisteren a dva kusy výškové techniky.

Hasiči v dýchací technice nasadili na zdolání požáru zpočátku dva C proudy a dva vysokotlaké proudy – a to i z automobilového žebříku. Po dojezdu posil pak přidali další proudy, když k objektu přistavili i druhou výškovou techniku, za pomoci které pak začali s rozebíráním střešní konstrukce. Kvůli rozsahu bylo místo požáru rozděleno na dva úseky.

Kolem půl desáté začal velitel zásahu s redukcí jednotek a ve 21.34 hodin ohlásil lokalizaci. Současně nechal snížit poplachový stupeň na základní úroveň. Pokračovalo rozebírání střechy a dohašování skrytých ohnisek v konstrukci krovu.

Ve 22.23 hodin přijalo operační středisko zprávu o likvidaci požáru a postupném ukončování zásahu zbylých jednotek, které se po sbalení materiálu vracely na základny. Na místě byla ponechána pouze jednotka SDH Pečky, aby zajistila do rána dohled nad požářištěm.

V úterý mezi osmou a devátou hodinou bude objekt zkontrolován a pak bude pokračovat vyšetřování příčin vzniku požáru.

Předběžně byla škoda stanovena na dva půl milionu korun, uchráněné hodnoty vyšetřovatel odhadl na pět milionů. Obě částky se však mohou po došetření změnit. Celá událost se obešla bez zranění osob.

Sdílet