Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hašení požáru stodoly ve Velkých Karlovicích komplikoval nedostatek vody a špatně přístupný terén

Zprávu o požáru stodoly na pasekách ve Velkých Karlovicích v místní části Jezerné přijali hasiči 28. 1. 2019 v 19:25 hodin. Požární poplach byl vyhlášen jednotce profesionálních hasičů ze Vsetína a jednotkám dobrovolných hasičů z Karolinky, Velkých Karlovic, Nového Hrozenkova, Halenkova a Podťatého.

K hořící stodole s přístřeškem se nejlépe dostaly technické terénní automobily dobrovolných hasičů. Ti následně zahájili hašení a ochlazování okolních navazujících staveb vysokotlakými proudy vody. Sedm automobilových cisteren ale zůstalo stát pod kopcem. Na místo požáru se seběhli i sousedé, kteří lopatami házeli sníh na hořící objekt.

Když došla voda, házeli sníh i hasiči. I přes nepříznivé podmínky hasiči spolu se sousedskou výpomocí dostali kolem 20:06 hodin plameny pod kontrolu. Majitelé stavby ještě před příjezdem hasičů stačili vypustit stádo ovcí.

Velitel zásahu si nechal povolat lehký terénní speciál se 4 metry kubickými vody, který vyjel až k místu požáru. V jízdě do svahu mu pomohl traktor.

Na místo požáru se dostavila Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů. Starosta obce Velké Karlovice pro zasahující přivezl občerstvení a teplý čaj.

Na požární stanici Vsetín byla svolána záloha složená z 2 příslušníků na doplnění požadovaného minimálního stavu.

Požár byl zlikvidován v 22:05 hodin. Během hasebních prací nedošlo k zranění osob.


Majitel stodoly vyšetřovateli sdělil, že část stodoly byla vytápěna, protože zde byl uložený kvas. Vyšetřovatel ohledáním místa požáru zjistil, že v komíně je zazděný dřevěný trám, který byl určen jako příčina vzniku požáru.

Škoda způsobená požárem byla vyčíslena v předběžné výši 400 000 korun.

Sousedskou výpomocí a následným zásahem byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 2 miliony korun

Foto, video: Luboš Janota, JSDH Halenkov
Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet