Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Intenzivní společný výcvik příslušníku HZS Středočeského kraje a členů VZS ČČK

O uplynulém víkendu 17. a 18. října se konalo společné metodické zaměstnání hasičů Středočeského kraje a vodních záchranářů z místní skupiny Kladno. Výcvik byl rozdělen na tři bloky: Sobota začala teoretickou částí, kdy byli účastníci seznámeni se základy hydrologie tekoucí a stojaté vody, bezpečností práce na vodních plochách, taktikou zásahu a vyhledáváním utonulých.

O uplynulém víkendu 17. a 18. října se konalo společné metodické zaměstnání hasičů Středočeského kraje a vodních záchranářů z místní skupiny Kladno.

Výcvik byl rozdělen na tři bloky: Sobota začala teoretickou částí, kdy byli účastníci seznámeni se základy hydrologie tekoucí a stojaté vody, bezpečností práce na vodních plochách, taktikou zásahu a vyhledáváním utonulých.

Druhá část byla zaměřena na praktický výcvik a uskutečnila se v plaveckém bazénu České zemědělské univerzity v Praze Suchdole. Hasiči pod vedení vodních záchranářů nacvičovali doprovod unavenému plavci, techniky tažení tonoucí osoby, vynášení tonoucí osoby z vody a v neposlední řadě techniky obrany před panicky se chovající topící osobou.

V neděli se účastníci kurzu přesunuli do Roztok u Křivoklátu k jezu na řece Berounce. Nutno podotknout, že teplota vzduchu se pohybovala mezi 3 až 6°C a celý den provázely dešťové přeháňky. Hasiči se zde seznamovali s využitím suchých ochranných obleků do vody, ovládáním nafukovacích člunů a technikou jízdy v tzv. vodním válci pod jezem. Následně se výcvik přesunul na vodní kanál s divokou vodou. Zde hasiči nacvičovali záchranu pomocí házecích prostředků, individuální proplavání v rozbouřené vodě a techniku pádlování.

Fyzicky náročné metodické zaměstnání, bylo příslušníky HZS i členy VZS hodnoceno velice kladně a získané poznatky jistě pomohou při součinnosti v rámci skutečných zásahů na vodních hladinách.

Text a video:
nstržm. Hynek Černý
požární stanice Hořovice



-swo-

Sdílet