Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí letečtí záchranáři spolu s hasiči nacvičovali záchranu tonoucích z probořeného ledu

Jednou z možností, jak provést co nejrychlejší záchranu člověka, pod kterým se na zamrzlé vodní ploše propadl led, je využití vrtulníku letecké záchranné služby, která v obdobných případech spolupracuje s hasičským záchranným sborem.

A právě tento typ zásahu byl námětem společného výcviku LZS a skupiny hasičských leteckých záchranářů z hradecké centrální stanice. Do ledové vody se cvičně propadli figuranti na slepém rameni řeky Labe v Hradci Králové nedaleko heliportu LZS.

Cílem společné akce byl nácvik postupů záchrany za využití podvěsu pod vrtulníkem a zároveň nácvik společné komunikace mezi posádkou vrtulníku a leteckým záchranářem. Ti totiž musí celý zásah načasovat tak, aby byl podchlazený a vyčerpaný tonoucí co nejméně ohrožován rotorovým vírem vrtulníku.

V praxi to znamená rychlý přílet vrtulníku s jeho následným visem nad postiženým v bezpečné výšce. V průběhu tohoto manévru zároveň k tonoucímu z paluby slaňuje hasič, který jej okamžitě zajišťuje speciálním postrojem.

Po připevnění postroje oběti k lanu následuje rychlé vyproštění z vody na břeh. Koordinaci celého manévru má na starosti letecký zdravotnický záchranář v roli navigátora a vysazovače.

Bc.Ivo Novák
tiskový mluvčí
ZZS Královéhradec­kého kraje
Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet