Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení ve firmě Flaga Český Plyn

Ve čtvrtek 22 .října 2009 proběhlo v Hustopečích u Brna zajímavé prověřovací cvičení. Dle mého názoru by ovšem cvičení sneslo lépe přídomek „taktické".

Ve čtvrtek 22 .října 2009 proběhlo v Hustopečích u Brna zajímavé prověřovací cvičení. Dle mého názoru by ovšem cvičení sneslo lépe přídomek „taktické".

V areálu firmy Flaga Český Plyn, spol. s r.o. se před hasiči z Hustopečí, Velkých Pavlovic a Starovic rozdováděl (v dobrém slova smyslu) rakouský specialista – odborník na bezpečnost v oboru plynárenství.

Celkem mne mrzí, že jsem si nezapamatoval jeho jméno, ale myslím si, že Vás to asi mrzet nebude.

Ze začátku cvičení byla probrána teorie s praktickými ukázkami. Bylo nám vysvětleno, že propan-butanová láhev není nikdy zcela plná. Důvod je pravděpodobně všem jasný – roztažnost plynů při změně teploty.

Na skleněné nádobě naplněné zkapalněným plynem, bylo ukázáno, jak se plyn chová při standardním odběru. Netušil jsem, že v klasické desítce s tekutým propan-butanem probíhá děj podobný varu vody.

Když už jsem se pomalu začínal nudit, začal rakouský mistr perlit. Do pevnějšího, skleněného, odměrného válce si „nastříkal" zkapalněný plyn. Válec zvenčí zcela omrzl, protože teplota plynu dosahuje –42°C. Jakmile bral do ruky zapalovač, byl jsem rád, že mám na hlavě přilbu, na sobě Firemana a dobrou pojistku. Plyn po zapálení začal hořet jako olympijská pochodeň. Není tlak – není pořádný plamen, bylo nám vysvětleno.

V zápětí nám ukázal, jak lze využít teploty zkapalněného plynu při jeho úniku. Pokud má hasič u sebe kus hadru, stačí jej namočit a pevně omotat okolo praskliny na potrubí, ze kterého zkapalněný plyn uniká. Teplota plynu udělá své. Namočený hadr přimrzne a únik plynu zastaví.

Poté přišlo na řadu plynové dělo. Tak jsem si nazval zařízení, které připomínalo trošku větší hořák na lepení asfaltové lepenky. Pro jistotu nebylo napojené na láhev, ale přímo na zásobník se zkapalněným propan-butanem.

Před řádným pokropením terénu, byl napojen do děla propan-butan z vrchní části zásobníku, tedy v plynném stavu.

Dva členové místního podnikového sboru oblečeni v protižárových oblecích Alfa, měli za úkol projít za pomocí vodní clony kolem plamene a zastavit přívod plynu. Proud „C" napojený na hydrantovou soustavu v podniku zatím plně postačoval. Vše se zdařilo.

Když se ale hadice na zásobníku přepojila dolů a zapálil se unikající zkapalněný plyn, byl plamen několika násobně větší. A výhřevnější. Další dva hasiči už požadovali napojení na cisternu. Tlak v hydrantové soustavě se jim nezdál dostatečný. Také si vyměnili proudnici.

Po zdařilé ukázce nám ještě bylo připomenuto pořekadlo „Hořící plyn, bezpečný plyn". Většinou totiž udělá víc škody unikající plyn, který nehoří.

Upozorňuji, že všechny popsané ukázky byly prováděny s propan-butanem. Jiný plyn se bude chovat odlišně.



Pro POŽÁRY.cz Petr Hasil, JSDH Velké Pavlovice

 -wap-

Sdílet