Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Repase technické Tatry od Hateca

V létě loňského roku se technický automobil Tatra 815, sloužící na CPS Plzeň-Košutka, konečně dočkal zasloužilé a potřebné repase. Vůz s původní nástavbou z Poličky, byl za ta léta provozu poznamenán mnoha „bojovými" šrámy.

V létě loňského roku se technický automobil Tatra 815, sloužící na CPS Plzeň-Košutka, konečně dočkal zasloužilé a potřebné repase. Vůz s původní nástavbou z Poličky, byl za ta léta provozu poznamenán mnoha „bojovými" šrámy.

Repasi podvozku, převodovky, brzd, motoru a pořízení nové kabiny včetně všech potřebných úprav provedla firma AutoPašek – Kaznějov.

Po dvou měsících strávených v Kaznějovských dílnách bylo vozidlo převezeno do firmy Hateco Adamovičová v Pečkách. Zde automobil strávil necelé čtyři měsíce, během kterých byla na podvozek postavena zcela nová nástavba z hliníkových profilů. Vozidlo bylo vybaveno novým zvukovým a světelným výstražným zařízením, z části doplněno výbavou ze „staré" TA a z části vybavením novým.

nová nástavba Hateco

Ale pěkně postupně…

Při pohledu na nástavbu a bedny na střeše si člověk může říct, že je to celkově strašně vysoké. Nicméně výška vozidla zůstala stejná jako původní nástavba a to 3,4m. Zajímavým designovým prvkem jsou zkosené rohy nástavby v úhlu 45°, které jsou polepeny reflexními pruhy. Velkým plusem je LED osvětlení nástavby, které je taženo po obou vnitřních hranách každé z rolet a tím je dostatečně osvětleno veškeré vnitřní vybavení. O osvětlení okolo zásahového automobilu se stará trojce LED světelných pasů v každém ze tří zapuštěných světel. Pro osvětlení zadní části vozu je instalován menší hledáček vedle žebříku. Hlavní osvětlení obstarává teleskopický stožár Teklite s hlavicí THT o výkonu 2×500W. Když už jsme u toho osvětlení, tak hlavní rampa výstražného systému je nízkoprofilová Tesla se dvěma 360° výbojkami na každé straně. Na přední masce jsou zábleskové Helly a na zadní části nástavby jeden klasický 360°C zábleskový maják Tesla doplněný o oranžovou LED alej.

Novým vybavením, které bylo do automobilu pořízeno, je míněna hlavně souprava na vyprošťování, závaly a sesuvy od firem Holmatro (různé podpěry, vzpěry a jistící systémy) a DeWalt (vrtací a bourací kladiva).

Celkové náklady na repasi a dovybavení činily přes 3.150.000,– Kč, z čehož 2.500.000,– Kč darovalo statutární město Plzeň.

Vybavení pravé strany (ve stručnosti):

Desky do závalů, vysokotlaké zvedací vaky + příslušenství, vyprošťovací sada Lukas, vybavení pro odchyt nebezpečného hmyzu.

2× motorová řetězová pila, motorová rozbrušovací pila, bourací kladiva, vrtačky a příslušenství DeWalt.

Podpěry a příslušenství Holmatro, hevery, kladivo, páčidla, lopatka, VRVN, bourací sekyra, sekyra.

Vybavení levé strany (ve stručnosti):

Elektrocentrála, osvětlovací balón, RED souprava (tmely), prodlužovací kabely, přenosné halogeny.

Lékařský kufr, OXY kufr, krční límce, vakuová matrace, vakuové dlahy, plachty, deky, lezecká lékárna, lezecký batoh, 2× 200m lezecké lano, 30m a 60m lezecké lano, lezecká nosítka SKED + plena.

Podpěry a příslušenství Holmatro, 3ks dýchací přístroje + náhradní lahve, 2ks hasicí přístroje. 

Vybavení levé strany (ve stručnosti):

Dřevěné trámy, lopaty, košťata, vidle, krumpáče, 4ks nastavovací žebřík, výstražné kužely, tažná tyč, 3ks barely se sorbentem, klemy na zvedání tramvají, stativy pro halogeny, stativ k osvětlovacímu balónu, EVAK 500 

Foto autor a Hynek Obroučka

Pro Požáry.cz Filip Brož, Hasiči města Železná Ruda – http://www.hasicizr.cz/

-wap-

Sdílet