Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v bytovém komplexu v Olomouci hasiči zachránili čtrnáct osob

Pomoc tří jednotek hasičů si v nočních hodinách 5. 2. 2019 vyžádal požár v bytovém komplexu na ulici Komenského v Olomouci.

Oznámení o hustém kouři z chodeb a oken přijalo operační středisko HZS Olomouckého kraje krátce před půl desátou večerní, nikdo v tu chvíli netušil o jak velký rozsah požáru se jedná a kolik zde mohlo zůstat uvězněných osob.

K místu z centrální stanice profesionálních hasičů vyrazily posádky tří výjezdových vozidel, doplněné o výškovou techniku, návazně k pomoci vyrazily jednotky dobrovolných sborů místních části OL – Černovír a OL – Chválkovice.

Hasiči po příjezdu vstoupili do společných chodeb v dýchací technice, ze vstupních dveří a některých oken se valil hustý černý kouř.

Několik skupin ihned zahájilo záchranu osob z bytů, volající osoby z oken upozorňovaly na vstupující štiplavý kouř do jejich domácností. Naštěstí se situaci nijak více nedramatizovala, obyvatelé naslouchali hasičům a provedli dočasná bezpečnostní opatření.

Záchrana pomocí vyváděcích masek proběhla ve velmi krátkém časovém úseku a všechny osoby se včas a nezraněné dostaly do bezpečí.

Z rozhodnutí velitele zásahu byl k místu vyslán také evakuační autobus pro zajištění tepelného komfortu pro zachráněné. Několik z nich před příjezdem využilo prostor v zásahových vozidlech.

Po důkladném odvětrání prostor a celkové kontrole byl schválen návrat domácích do svých příbytků.

Co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, s největší pravděpodobností se bude jednat o nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Výše škody nebyla prozatím přesně vyčíslena, předpoklad je výše ve staticích korun.

Celá událost se obešla bez zranění. Do celkového součtu pomoci patnácti osobám je nutné zmínit také záchranu čtyř zvířecích mazlíčků.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet