Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár nad ránem probudil majitele a jeho rodinu

Dne 26. 10. 2009 v 02:00 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže rodinného domu ve Zlíně, Malenovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlín s dalším zásahovým speciálem.

Dne 26. 10. 2009 v 02:00 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže rodinného domu ve Zlíně, Malenovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlín s dalším zásahovým speciálem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru garáže pod rodinným domem.

Požár nad ránem vzbudil majitele domu a celou jeho rodinu, včetně dvou malých dětí. Přes zakouřené schodiště domu se nemohl do garáže dostat, ale duchapřítomně vzal svůj velký hasicí přístroj a vyběhl před dům. Požár hasil přes vjezdová vrata a po spotřebování hasicího přístroje správně garáž zavřel. Tím výrazně přispěl k utlumení požáru uvnitř garáže. Vzhledem k rozsahu požáru byla případná záchrana věcí nebo zaparkovaného auta nad jeho síly.

Z hasičů na místo jako první dorazila městská jednotka z Prštného, a to už za čtyři minuty od výjezdu. Hasiči bleskově rozvinuli vysokotlaké vodní vedení a v dýchacích přístrojích pronikli do hořící garáže. Požár se hasičům podařilo rychle lokalizovat a následně celkově uhasit asi po hodině zásahu. Hasiči museli odvětrat jak garáž a sklepy, tak i obytnou část domu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl značnou část garáže a zaparkovaný automobil. Požárem způsobená škoda byla předem odhadnuta na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 500 tis. Kč.

Dopoledne na místo požáru přijel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, aby pokračoval ve zjišťování příčiny vzniku požáru. Postupným vylučováním nejrůznějších možností se vyšetřovatel dopracoval k závěru, že příčinou vzniku požáru bylo explozivní hoření výparů po unikajícím benzinu z osobního auta. Iniciátorem požáru byl praděpodobně plamen plynového kotle. Požár byl následkem neočekávaných provozních změn garážovaného vozidla, únava materiálu palivového vedení a únik benzinu.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet