Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neobvyklá záchranná akce v Mladé Boleslavi

V neděli dopoledne, dne 25. 10. 2009 přijalo SOPIS HZS STC kraje PS-1 Mladá Boleslav žádost o pomoc při záchraně zvířete. Na louce mezi obcemi Lipník a Struhy leží na zemi kůň. Je zesláblý a vlastními silami není schopen postavit se na nohy.

Na místo případu vyjela jednotka HZS PS-1 Mladá Boleslav s technikou AV 14 T 815 1+2 (VČ) a jednotka HZS PS-3 Benátky nad Jizerou s technikou CAS K 24 T 815 1+3. Po příjezdu na místo byl proveden průzkum. Bylo potvrzeno prvotní hlášení.

Kůň je starý asi 15 let, leží ve vzdálenosti asi 150 metrů od stáje, v křoví, vedle stromu. Byl již ošetřen veterinárním lékařem a je třeba ho šetrně dopravit do stáje. Majitelka spolu s několika ošetřovateli koně přikryla přikrývkami a podestlala slámou. Venku byla mlha a teplota okolo 8 st. C. Jednotky provedly společně s ošetřovateli postavení koně na nohy pomocí AV 14 T 815. K šetrnému postavení byly použity široké vyprošťovací vázací prostředky.

Ošetřovatelé se snažili o vyvedení koně z pastviny do stáje. Kůň ale po několka krocích opět ulehl. Jednotky s ošetřovateli tedy provedli opět postavení koně na nohy pomocí AV 14 T 815 a naložili koně na přistavený valník. Pak ručně transportovali valník i s naloženým koněm před stáje. Tam provedli vyložení koně z vozu a opět ho postavili na nohy. Ošetřovatelé dovedli koně do stáje k dalšímu ošetření a ustájení. Jednotky uklidily použitý materiál a vrátily se na základny.

Podle informací od majitelky koně se ale jednalo o smutnou koňskou historii. Kobyla byla původně vůdkyní stáda. Postupně ale zestárla a pro ostatní koně již přestala být autoritou. Mladší si na ni začali dovolovat a vydělili ji nejprve od potravy a když zeslábla, i ze stáda. Majitelka ji našla mimo výběh zamotanou do drátu…

Podle vyjádření majitelky by kůň bez pomoci hasičů uhynul. Majitelka nebyla schopna vlastními silami situaci zvládnout a tak nás požádala o pomoc. Při našem odjezdu nám poděkovala s tím, že jsme zachránili „jeden obyčejnej koňskej život“.

Pro POŽÁRY.cz ppor. Jiří Zima, velitel čety „A“, PS-1 Mladá Boleslav.

-kow-

Sdílet