Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V hořící chatě vybuchla propanbutanová láhev

Jen ruiny zbyly z rekreační chaty po nočním požáru v chatové oblasti Mečkov u Veverské Bítýšky na Brněnsku. Požár chaty lidé z okolí hasičům ohlásili v neděli ve 22.51 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů

Jen ruiny zbyly z rekreační chaty po nočním požáru v chatové oblasti Mečkov u Veverské Bítýšky na Brněnsku.

Požár chaty lidé z okolí hasičům ohlásili v neděli ve 22.51 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální ze stanic v Tišnově a v Rosicích a dobrovolné z Veverské Bítýšky a Sentic. Při jejich příjezdu byla přízemní dřevěná, podezděná chata o půdorysu zhruba pět krát šest metrů s plechovou střechou celá v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření. Hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy a požár ve 22.15 hodin lokalizovali. U hořící chaty se propadla plechová střecha a začaly se bortit i prohořelé obvodové stěny chaty. K rychlému rozvoji požáru přispěl i výbuch propanbutanové tlakové lahve, která se žárem roztrhla. Další dvě desetikilogramové neporušené propanbutanové lahve hasiči z hořícího objektu vynesli a venku ochladili.

Hasiči museli strhnout komín, rozbrušovací pilou rozřezávat střechu a vodou prolévat zbytky chaty i zařízení. Při průzkumu během zásahu uvnitř chaty nikoho nenašli. Rozebírání střechy a stěn, dohašování skrytých ohnisek hoření a vyklízení prohořelého materiálu hasiči ukončili tři minuty po půlnoci.

Požár chatu zcela zničil. Škodu na starším rekreačním objektu vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 150 tisíc korun. Požár s velkou pravděpodobností způsobila nedbalost majitelů při používání topidla na pevná paliva. Z šetření vyplynulo, že při odjezdu z chaty neuhasili oheň v kamnech a z topidla pak do okolí zřejmě vypadly hořící uhlíky.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet