Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ředitel HZS Jihomoravského kraje medailemi ocenil hrdinský čin, soused vytáhl z hořícího vozidla dvě osoby

Na stanici ve Vyškově se v pátek 8. února 2019 oceňovalo. Ředitel HZS Jihomoravského kraje předal medaile zachráncům dvou osob u požáru osobního auta.

Příjemné setkání čekalo ředitele HZS Jihomoravského kraje plk. Jiřího Pelikána a ředitelku kanceláře krajského ředitele plk. Marii Staňkovou na stanici ve Vyškově. Seznámili se s hrdiny neobvyklé události, která se stala v lednu v obci Hoštice-Heroltice.

Přečtěte siSenior naložil holčičku do vozu a zkolaboval, požáru si všiml soused a oba zachránil

O tomto případu, jsme vás již dříve informovali. V automobilu, který začal po zdravotní indispozici řidiče-seniora hořet, zůstalo kromě něj také asi dvouleté děvčátko. Nezvyklé situace si všiml soused postiženého František Paštěka a přispěchal na pomoc.

Z vozidla vytáhl dítě i bezvládného seniora. Pokusil se vozidlo hasit, odtlačil jej dále od domu a zahájil nepřímou srdeční masáž.

Na místo vzápětí dorazili dva dobrovolní hasiči, kteří bydlí v blízkosti. Jaroslav Skácel a Karel Skácel pokračovali v resuscitaci a komunikovali s tísňovou linkou ZZS. Senior byl následně předán do péče záchranné služby. Děvčátko vyvázlo z události bez zranění.

Dnes se František Paštěka a Jaroslav Skácel opět setkali a seznámili se i se zasahující směnou. Ředitel jihomoravských profesionálních hasičů plk. Jiří Pelikán nasazení pana Františka a obou dobrovolných hasičů vyzdvihl.

Moc děkuji za pohotovost a za ochotu pomoci sousedovi v nouzi. Tato pohotová pomoc znamenala záchranu dvou lidských životů.

Za to jménem hasičského záchranného sboru děkuji, a protože tento čin není běžný, tak jsme se rozhodli ocenit jej jako mimořádně záslužný čin pamětní medailí Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kra­je.

Udělení medailí se účastnili i zástupci obce Hoštice-Heroltice a ředitel ÚO Vyškov plk. Václav Kovář. Všichni zúčastnění měli možnost pohovořit si o celé události a následně si prohlédnout zásahovou techniku.

Karel Skácel se nemohl dnešní akce účastnit, ale také jemu byla medaile udělena.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet