Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru usedlosti ve Vykáni byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, škoda je třímilionová

V pondělí 11. února 2019 krátce po poledni byl na operační středisko středočeských hasičů ohlášen požár domu a přístavku v obci Vykáň na Nymbursku.

Operační středisko vyhlásilo poplach jednotkám profesionálních hasičů ze stanic Český Brod a Nymburk a jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí Vykáň, Poříčany a Čelákovice.

Po čtyřech minutách, po vyhodnocení dostupných informací, vyhlásil operační důstojník druhý stupeň poplachu a vyslal na místo ještě dobrovolné jednotky obcí Jirny, Kounice, Lysá nad Labem a Vyšehořovice.

První cisterna z Českého Brodu byla na místě požáru za osm minut od výjezdu ze stanice. Přesto už byl v té době dům i s přístavkem celý zasažen požárem a docházelo k destrukci střešní konstrukce.

Velitel zásahu proto rozhodl o zásahu z vnějších stran objektu a později také pomocí výškové techniky. Po hodině hasebních prací byl požár pod kontrolou a pokračovalo dohašování. Po 15. hodině byl požár uhašen a majitelce byla nařízena dohlídka v délce pěti hodin.

Vyšetřovatel vyčíslil škodu vzniklou požárem na 3 miliony korun, hasiči zásahem uchránili hodnoty za 2 miliony. Příčina vzniku požáru zůstává v šetření, na kterém vyšetřovatel HZS spolupracuje s kriminální policií.

Po dobu zásahu zajistila zálohu stanice Český Brod jednotka dobrovolných hasičů z obce Kostelec nad Černými lesy.

16. 2. 2019

K ohledání místa požářiště byl na místo přivolán policejní psovod se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů. Ten označil hned několik ohnisek vzniku požáru, tudíž vyšetřovatel hasičů jako příčinu uvedl úmyslné založení.

Vytěžením svědků celé události bylo zjištěno, že na místě se v době požáru pohyboval muž, který se s majitelkou domu dobře znal. Přivolaný policejní pes vypracoval pachovou stopu, dlouhou bezmála dva kilometry, kdy na jejím konci kriminalistický technik zajistil několik trasologických stop.

Kriminalisté na případu intenzivně pracovali a ve středu 13. 2. 2019 zadrželi podezřelého muže. Pod tíhou důkazů se muž ke skutku doznal. K celé věci uvedl, že k založení požáru ho vedly předchozí osobní neshody s ženou, která v domu bydlela.

Proto na benzinové čerpací stanici do kanystrů načerpal motorový benzin, ten různě po objektu rozlil a zapálil. Poté z místa utekl. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3 miliony korun.

Pětačtyřicetiletý muž je obviněn ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 3 léta.

por. Bc. Petra Potočná
tisková mluvčí

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet