Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technická závada na kalící peci způsobila firmě milionové škody

Dnes 27:10: v 1 hodinu ráno přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje ohlášení požáru kalícího oleje v prostorách technologické linky na výrobu pevnostní spojovací techniky soukromé firmy sídlící v části Nudvojovice obce Turnov. Na místo byla vyslány jednotky HZS Libereckého kraje z Turnova a Semil spolu s dobrovolnou jednotkou obce Turnov.

Při příjezdu první jednotky požární ochrany do provozu firmy hasiči zjistili, že hoří chladící olej v kalící lince, dopravní pás a požár se začíná rozšiřovat i na střechu provozní haly. Hasiči v dýchací technice okamžitě začali proudem vody ochlazovat střechu a velitel zásahu na místo nechal povolat další posilové jednotky dobrovolných hasičů z Všeně, Semil, Hrubé Skály, Rovenska pod Troskami a Příšovic. Obsluha kalící linka vypnula přívod elektrické energie. Na likvidaci požáru hasiči nasadili dva proudy s pěnou. Jeden proud byl nasazen z automobilového žebříku přímo na střechu haly. Krátce před 3. hodinou se hasičům podařilo požár uhasit a poté předali místo zástupcům firmy.

U požáru zasahovaly celkem 2 profesionální a 6 dobrovolných jednotek hasičů, bylo nasazeno 12 cisternových vozů, dopravní automobily a automobilový žebřík ze stanice Turnov. Nikdo při požáru neutrpěl zranění.

Podle vyjádření vyšetřovatele HZS Libereckého kraje může být příčinou vzniku požáru technická závada na kalící peci, nebo na chladící olejové lázni. Výše přímé škody způsobené požárem se pohybuje okolo 4 milionů korun na technologii a střeše budovy. Pokud provoz na kalící lince bude na měsíc zastaven, bude následná škoda na výrobě činit přibližně 6 milionů. Hasičům se při zásahu podařilo uchránit další majetek a technologie v hodnotě 60 milionů korun.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje



-swo- 

Sdílet