Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

24 hodin cvičili hasiči záchrany osob z nejrůznějších situací

Průmyslový komín bývalých strojíren posloužil hasičům ke zvládnutí záchrany dělníka, který uvízl na vrcholu stometrového obra. Hasiči vrcholu dosáhli systémem prvolezce s postupovým jištěním, který vytvořil bezpečnou cestu pro další záchranáře. Dělník byl uložen do záchranářských nosítek a postupně spuštěn na zem.

Dne 26. – 27. 10. 2009 bylo zahájeno čtyřiadvaceti­hodinové cvičení hasičů lezců ze stanice Zlín.

Pravidelné celodenní cvičení hasičů lezců se koná jen jednou ročně a spojuje sérii cvičebních námětů v kontextu čtyřiadvaceti­hodinového nasazení. Letošní cvičení se uskutečnilo na třech místech dvou okresů se čtyřmi tématy záchran. Letošní cvičení bylo pro zlínské záchranáře ztíženo deštěm, který navíc přišel během večerního cvičení v nejnáročnější záchranné akci na skalách.

1. Slavičín – 10.00 – 14.00 – záchrana dělníka ze 100 metrů vysokého komína

2. Držková – 18.00 – 21.00 – záchrana horolezce ze skály

Známé skály u Držkové se staly dalším místem nácviku hasičů. Místo nebylo vybráno nijak náhodně, protože tato lokalita je velmi často navštěvována začínajícími i pokročilejšími lezci. Na těchto skalách mají hasiči také za sebou několik záchranných akcí. Námětem byla záchrana horolezce, který uvízl na jedné ze skob. Způsob jeho záchrany byl tentokrát pojat cestou slanění, zajištění a následné vytažení na vrchol skály. Odtud byl zraněný horolezec transportován na bezpečné místo, kam má možnost dojet zdravotnická pomoc.

3. Liptál – 09.00 – 13.00 – dvě záchrany dělníků z vysokého jeřábu pily

Druhý den se hasiči lezci přesunuli do obce Liptál na Vsetínsku, aby nacvičili dvě záchranné situace. V první šlo o záchranu jeřábníka z kabiny ve výšce 25 metrů. Hasiči kabiny dosáhli po vnější konstrukci jeřábu a následně muže vytáhli stropním otvorem na stříšku kabiny. Po nutné fixaci do evakuačního postroje byl jeřábník spuštěn na zem. Druhým scénářem byla záchrana dělníka, který opravoval kladkostroj na rameni jeřábu. Při práci se jistil lanem, ale neopatrností spadl, zranil se a zůstal na laně viset ve volném prostoru. Hasiči se k němu dostali po konstrukci stroje, spustili se několik metrů pod rameno a muži poskytli pomoc. Následně ho vyzvedli na rameno, zajistili do postroje a spustili na zem.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet