Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při výbuchu plynu v Brně byla těžce zraněna žena

K odstraňování následků výbuchu plynu dnes v poledne vyjížděli hasiči do Vídeňské ulice v Brně. Výbuch byl ohlášen ve 12.01 hodin, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Bauerově, Lidické a Točné ulici.

K odstraňování následků výbuchu plynu dnes v poledne vyjížděli hasiči do Vídeňské ulice v Brně. Výbuch byl ohlášen ve 12.01 hodin, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Bauerově, Lidické a Točné ulici.

Při jejich příjezdu hořelo zařízení kuchyně u restaurace v přízemí jednopatrového domu, tlaková vlna vyrazila dveře kuchyně a skla v oknech v přízemí, a poškodila část zdiva domu. Uvnitř restaurace hasiči našli vážně popálenou 54letou ženu. Zraněné ženě přivolali pomoc zdravotníků, kteří ji převezli do nemocnice. Dceři zraněné ženy, která vzápětí po výbuchu přišla k domu, hasiči poskytli psychologickou pomoc.

Proti plamenům hasiči nasadili dva vodní proudy, požár kuchyně dostali pod kontrolu ve 12.44 hodin a po ochlazení zařízení zlikvidovali ve 13.24 hodin. Z kuchyně a ze sklepa domu hasiči vynesli a ochladili tří desetikilogramové tlakové propanbutanové lahve. K zastavení přívodu energií na místo povolali pohotovostní čety plynáren a rozvodných závodů. Kromě zásahu v poškozením přízemí objektu hasiči prozkoumali také celé první patro a sousední dům. V domě kromě zraněné ženy nikdo další nebyl, průzkum neprokázal šíření požáru do prvního patra ani do sousedního domu. Tlaková vlna ale poškodila zdivo v prvním patře zasaženého domu. Střepy a úlomky skla zasáhly také auta zaparkovaná naproti restaurace.

Ke koordinaci záchranných prací byl na místě zřízen štáb velitele zásahu, jehož činnosti se zúčastnili také představitelé městské části Brno-střed. K posouzení stavu domu byl povolán statik. Ten po prohlídce domu konstatoval, že výbuch nenarušil statiku objektu včetně nosných stěn, poškodil ale část vedlejších zdí a stropů. Vychýlenou stěnu v chodbě domu hrozící zřícením hasiči provizorně zajistili dřevěnými trámy a na pokyn statika odstranili část zdiva a dřevěného stropu v prvním patře. Ve 14.43 hodin hasiči objekt předali majiteli a ukončili zásah.

Ve Vídeňské ulici byla zastavena tramvajová doprava a policisté se strážníky Městské policie ulici v okolí domu zcela uzavřeli. Provoz městské dopravy se částečně podařilo obnovit ve 13.21 hodin a po úklidu vozovky od střepů byla Vídeňská ulice plně průjezdná před 15. hodinou.

Výbuch a následný požár, který poškodil zařízení kuchyně restaurace a také zdi budovy, pravděpodobně způsobil propanbutan unikající z tlakových lahví. Přesnou příčinu výbuch zkoumají specialisté HZS Jihomoravského kraje a Policie ČR. Součástí šetření bude i odborná expertíza technického stavu spotřebičů v kuchyni restaurace. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 50 tisíc korun.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet