Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali dva zraněné z osobního auta

Dne 27. 10. 2009 v 16:50 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě u Pravčic. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Holešova se dvěma výjezdovými vozy, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Holešova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na silnici mezi obcí Pravčice a Němčice došlo k velmi vážné dopravní nehodě mezi osobním autem zn. Š 125L a traktorem zn. TOKO s přívěsem.

Osobní auto se čelně střetlo s protijedoucím traktorem. V osobním voze došlo k zaklínění a vážnému zranění staršího řidiče a jeho osmatřicetiletého spolujezdce. K jejich vyproštění museli vyjet hasiči.

Ze záchranářů na místo jako první dorazila jednotka profesionálních hasičů z Holešova, následovaná jednotkou profesionálů z Kroměříže a dobrovolnými hasiči z Holešova. Okamžitě bylo zahájeno vyprošťování jak zaklíněného řidiče, tak i spolujezdce. Zdravotnická záchranná služba na místo vyslala dvě posádky.

Hasiči pomocí dvou vyprošťovacích sad začali se záchranou zraněných. Postupně byly odstřiženy dveře, sloupky a nakonec i střecha auta. Hasiči následně uvolnili sevření a vytáhli nejdříve spolujezdce. K vyproštění řidiče museli hasiči použít rozpěrné válce, které odtáhly palubní desku ze zaklíněného těla. Nakonec bylo uvolněno sevření kolem nohou a vážně zraněný řidič byl hasiči vytažen ven. Připravená posádka zdravotníků hasičům po celou dobu asistovala a po vyproštění těl si zraněné přebírala do své péče. Po nutném ošetření je odvezla do nemocnice k hospitalizaci.

Hasiči zabezpečili vraky vozů proti případnému požáru a uniklé provozní kapaliny zlikvidovali sorbenty. Místo dopravní nehody bylo hasiči osvětlováno výkonnými agregáty pro potřeby policie a vyšetřování. Doprava mezi obcí Němčice a Pravčice byla uzavřena na tři hodiny.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet