Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Krušovic vyprošťovali rakovničtí hasiči zaklíněného řidiče

V sobotu 16. února 2019 před devátou hodinou byla na operační středisko HZS Středočeského kraje nahlášena zdravotnickou záchrannou službou vážná dopravní nehoda osobního a dodávkového automobilu, která se stala na karlovarské silnici číslo 6 mezi obcemi Řevničov a Krušovice na Rakovnicku.

K události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Rakovník s velitelským automobilem, rychlým zásahovým automobilem a cisternou.

Hasiči vyjeli minutu od vyhlášení poplachu a na místě byli za šest minut, současně s tzv. prvosledovou hlídkou Policie ČR. V průběhu cesty k zásahu byli informováni, že zdravotnická záchranná služba k nehodě vyslala vrtulník letecké záchranné služby.

Po příjezdu na místo velitel zásahu upřesnil, že jde o čelní střet uvedených vozidel – celkem se čtyřmi zraněnými osobami. Hasiči neprodleně zahájili záchranné práce u nejvážněji zraněného řidiče osobního automobilu, který zůstal po nehodě zaklíněný ve voze. Šlo o komplikované vyproštění, při kterém hasiči úzce spolupracovali s posádkami ZZS.

Pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení odstřihli levé přední i zadní dveře a středový sloupek. Po uvolnění zaklíněných nohou byl řidič předán do péče záchranné služby. Následně byl pacient přepraven do vrtulníku k transportu do jedné z pražských nemocnic.

Hasiči současně provedli protipožární opatření a sorbentem zasypali větší únik provozních kapalin. Úklid vozovky zajistil správce komunikace. Silnice musela být na nezbytně nutnou dobu uzavřena.

Po dobu zásahu zajistila zálohu stanice Rakovník jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kněževes.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet