Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jablonci nad Nisou měřili oxid uhelnatý, limit byl několikanásobně překročen

V neděli odpoledne bylo jabloneckým profesionálním hasičům oznámeno podezření na únik oxidu uhelnatého v rodinném domě v Rýnovecké ulici v Jablonci nad Nisou. Událost ohlašovali záchranáři, kteří již byli na místě a kterým poté hasiči pomáhali s pacienty do sanitních vozů.

V ošetřeni byly 2 dospělé osoby a 3 děti, které zdravotníci převezli do nemocničních zařízení disponujících hyperbarickou komorou.

Hasiči na místě ihned změřili speciálním detektorem plynů (GasAlertMicroClip) koncentrace oxidu uhelnatého, které několikanásobně překračovaly limity. Měření prováděli hned na několika místech a zjištěna byla výše 400 ppm, přitom limit je 50 ppm na 2 hodiny nebo 100 ppm na 20 minut.

Jednotka provedla vypnutí kotle a objekt odvětrala pomocí přetlakové ventilace. Naměřené hodnoty jsou velmi vysoké a rodina měla skutečně štěstí. Za příčinou pak nejspíš stojí kombinovaný kotel, který ohříval vodu do topného systému domu.

Oxid uhelnatý je velice zákeřný, neboť je bezbarvý, bez chuti a bez zápachu, nemá dráždivé účinky, takže je lidskými smysly nezaznamenatelný! Mezi první příznaky otravy patří bolest hlavy, únava, nevolnost a závratě.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet