Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požářiště v Brumovicích zkoumali znalci a psovod

V Brumovicích na Břeclavsku pokračuje šetření příčiny požáru, který v úterý zničil sklad molitanu a dalšího materiálu. Požářiště dnes spolu s vyšetřovatelem HZS Jihomoravského kraje zkoumali také experti z policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz. Znalec z oboru elektro na místě pro laboratorní zkoumání odebral vzorky elektroinstalace. Požářiště dnes také prohledal policejní pes s výcvikem na vyhledávání stop těkavých hořlavých látek.

V Brumovicích na Břeclavsku pokračuje šetření příčiny požáru, který v úterý zničil sklad molitanu a dalšího materiálu. Požářiště dnes spolu s vyšetřovatelem HZS Jihomoravského kraje zkoumali také experti z policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz. Znalec z oboru elektro na místě pro laboratorní zkoumání odebral vzorky elektroinstalace. Požářiště dnes také prohledal policejní pes s výcvikem na vyhledávání stop těkavých hořlavých látek.

Požár v úterý odpoledne zachvátil ocelokolnu o rozměrech 60 krát 15 metrů, která od 90. let slouží jako sklad zdejší nábytkářské firmy. Plameny se rozšířily na celou plochu objektu, v němž byly molitanové matrace, čalounické látky, obalové kartony a drobné nábytkové díly.

Vzhledem k velkému rozsahu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Při likvidaci ohně zasahovalo 11 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Požár ohlášený v 15.11 hodin se hasičům podařilo dostat pod kontrolu za necelou hodinu. Před 17. hodinou hasiči začali část žhnoucí hromady prohořelých molitanových dílů a dalšího materiálu pokrývat těžkou pěnou, aby zabránili dalšímu přístupu vzduchu i úniku zplodin hoření do ovzduší. Po 18. hodině se více než třetinu plochy požářiště s největším množstvím zbytků molitanových matrací a kartonů podařilo pokrýt pěnou.

Ilustrační foto

Protože zbytky uskladněného materiálu už jen žhnuly a okolí nehrozilo žádné nebezpečí, velitel zásahu rozhodl, že je hasiči nechají pod kontrolou dohořet. Většina zasahujících jednotek se vrátila na základny. Ke kontrole s střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka. Lokální doutnající ohniska ve více než půlmetrové vrstvě žhnoucího popela hasiči střežili, prolévali vodou a ochlazovali i během středy a dnešního dopoledne.

Skladovací halu ocelové konstrukce s hliníkovým pláštěm požár silně poškodil, oheň zničil všechny uskladněné molitanové matrace, obalové kartony, části nábytku a další materiál. Původní odhad škody, pohybující se mezi sedmi a osmi miliony korun, dnes vyšetřovatelé spolu s majitelem objektu upřesnili na 6,3 miliony korun. Z toho na čtyři miliony korun byla vyčíslena hodnota takřka zničené ocelové skladovací haly, zbývající 2,3 miliony korun představuje hodnota shořelých výrobků, kartonů a dalšího materiálu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kaw- 

Sdílet