Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální cvičení hasičů na záchranu sebevrahů ve Zlíně

Po čtyřiadvaceti­hodinovém výcviku hasičů lezců na Zlínsku, který se uskutečnil na začátku tohoto týdne, čekal na naše specialisty další náročný úkol. Cílem dalšího cvičení bylo zvládnutí záchrany člověka, který má sebevražedné úmysly skokem z vysoké věže.

Dne 29. 10. 2009 v 19:45 hod. bylo vyhlášeno speciální cvičení hasičů na záchranu sebevrahů ve Zlíně.

Po čtyřiadvaceti­hodinovém výcviku hasičů lezců na Zlínsku, který se uskutečnil na začátku tohoto týdne, čekal na naše specialisty další náročný úkol. Cílem dalšího cvičení bylo zvládnutí záchrany člověka, který má sebevražedné úmysly skokem z vysoké věže.

Cvičení se uskutečnilo na jednom z třicetimetrových jeřábů u budovaného kongresového centra v samém srdci Zlína. Námět nebyl vybráno nijak náhodně, protože z minulosti evidujeme hned několik zásahů z jeřábů a věží v našem regionu.

Rozsáhlejší cvičení v sobě zahrnovalo celkem tři záchrany osob a ověření několika možných způsobů zásahu. Do cvičení se zapojili nejen lezci, ale také ostatní hasiči ze sloužící směny, kteří vytvářeli zázemní zásahu a další pozemní jištění.

Vzhledem k námětu se do rolí figurantů tentokrát dostali – psycholožka HZS Zlínského kraje, psycholožka Policie ČR Zlín a velitel stanice hasičů Zlín. Asistoval jim odborník na školení a výcvik HZS Zlínského kraje, který cvičení dokumentoval pro pozdější rozbor.

Úkolem hasičů bylo dosáhnout ramena jeřábu, kde v exponovaných místech byli figuranti. Část skupiny lezců má za sebou výcvik v oblasti poskytování posttraumatické intervenční péče, který hasičům umožňuje správně navázat komunikaci ze sebevrahem a následně i takticky správně postupovat v takových situacích.

Po zvládnutí této nejnáročnější části, která byla odborníky nejvíce sledována a dokumentována, následovala záchrana osob pomocí lezecké techniky, upoutání do transportního šátku a spuštění v doprovodu na zem.

Odborníci to hasičům nijak neulehčili, což dokládá i celkový čas potřebný na jejich záchranu. Cvičení se tak protáhlo na řadu hodin a lze ho považovat za velmi realistické.

Toto cvičení simulovalo situace, které jsou mimo standardní zásahy u případů se sebevrahy. V těch totiž prioritně zasahuje vyjednavač policie. V případech, kdy je ale osoba na nebezpečném nebo těžko dostupném místě, je komunikace a záchrana na hasičích.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet