Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drony DJI pomáhají záchranným složkám: mají termokameru, umí mluvit, svítit nebo blikat majáčkem

Drony v posledních letech prošly velmi rychlým vývojem a jejich použití se neustále rozšiřuje – není proto důvod, aby složky IZS zůstávaly pozadu a nevyužívaly nové, dříve netušené možnosti.

Naše redakce měla možnost přímo u oficiálního distributora DJI v Pardubicích prozkoumat nově dostupný dron Mavic 2 Enterprise Dual, který kromě malých rozměrů přináší důležitou pomůcku pro hasiče – termokameru od firmy FLIR.

Přečtěte siVyužití termokamer v boji proti požárům má mnoho podob, představuje je firma Workswell

Výhodou nových dronů DJI je hlavně velikost, již není potřeba „tahat“ s sebou obrovský kufr jako před několika lety a doba potřebná pro vzlet se zkrátila na minimum. Složený dron má rozměry 214×91×84 mm a s hmotností přibližně 900 gramů se vejde v podstatě kamkoliv.

Na gimbalu dronu s označením „Dual“ je kromě standardní 4K kamery již zmíněná FLIR termokamera. Ta má rozlišení 160×120 pixelů, výsledný obraz je přepočítán na 640×480 pixelů. Nahrávat video umí v rozlišení 640×360 (poměr 16:9) při 8,7 snímcích za sekundu. Obě kamery jsou stabilizovány ve třech osách.

Měřit lze teplotu buď bodově nebo v oblasti, vidět je minimální a maximální. Rozsah je –10 °C až +140, případně 400 °C v závislosti na nastaveném režimu.

Na dron lze nasadit také příslušenství.

Vhod může přijít 100dB reproduktor, jehož prostřednictvím záchranáři komunikují například s osobou na skále či v jiném nepřístupném terénu. Nahrát lze několik zpráv, které pak lze přehrávat.

Na mikrofon a zpětnou komunikaci už místo bohužel nezbylo, zraněný člověk si tak musí poradit s pantomimou.

Dalším příslušenstvím pak je reflektor s dvěma světly – pomocí něj lze osvětlit tmavá místa při nočních zásazích.

Posledním z modulů je „majáček“, nebo přesněji zábleskové světlo – dron pak lze zpozorovat i z velké dálky, což se může hodit například při souběžné práci s vrtulníkem.

Aby se udržela bezpečnost vzdušného prostoru, je Mavic 2 Enterprise vybaven integrovaným ADS-B přijímačem a v reálném čase informuje operátora dronu o pohybu blízkého letadla nebo vrtulníku.

Pro manipulaci s dronem (vzlet a další pracovní úkony) je nutné se nyní uživatelsky přihlásit. Díky této na první pohled nepraktické věci se ale zvyšuje bezpečnost, protože každý pilot má nyní přístup pouze k pro něj určeným datům a funkcím.

Dron má interní paměť o velikosti 24 GB, není tak potřeba řešit například zapomenutou SD kartu. Ve vzduchu se dron udrží půl hodiny, vyhřívané baterie umožňují létat i v nízkých teplotách.

Dojmy našeho redaktora

Jak bylo zmíněno v článku, je neuvěřitelné, jak velký posun se za posledních pár let udál. Zatímco cena klesá na přijatelné hodnoty, funkčnost jde nahoru.

Ty tam jsou doby, kdy na ovládání dronu museli být vyčleněni až dva lidé – aby dron do ničeho nenarazil, aby snímal to co má, aby se prostě něco nestalo. Dnešní drony jsou velmi „opatrné“, mají spoustu protinárazových čidel a člověk se o ně nemusí až tolik starat.

Funkce, kdy se o sebe stará dron sám, jsou známé už i z „amatérských“ typů. Mnohdy postačí nastavit oblast, kterou má dron snímat a pak stačí na tabletu sledovat obraz.

Kdo drony ocení?

První skupinu lidí budou jistě tvořit ti, kteří již dvacet let hasí stejnou hadicí, ovládají čerpadlo ve staré cisterně ručními ventily, uznávají pouze manuální převodovky a rozhodně nejsou příznivci technologií, protože jsou nespolehlivé.

Druhou skupinou pak budou ti, kterým technologie nového tisíciletí nevadí, vidí v nich budoucnost a dokáží využít jakékoliv nové prostředky pro efektivnější zásah. A právě jim by skladný dron s termokamerou mohl skvěle posloužit. Při požárech, při záchraně osob, i při dopravních nehodách a pátrání po možných obětech v okolí.

Ale nejde jen o hasiče. Využití jistě najde třeba u Horské služby – čekat při pátrání po osobách v ohrožení života na policejní vrtulník s termovizí už možná nebude třeba.

komerční prezentace
Sdílet