Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Využití termokamer v boji proti požárům má mnoho podob, představuje je firma Workswell

V boji proti požárům je termokamera mnohostranným pomocníkem. Během zásahu pomáhá s rychlým přehledem nad situací a s vytvoření plánu hašení, dále s lokalizací jednotlivých ohnisek požáru, ale také s nalezením ztracených osob, či orientací ve velmi hustém kouři a za tmy.

Ve svém důsledku tedy termokamery zachraňují životy – a to buď tak, že jsou důležitým bezpečnostním prvkem hasičů, či skvělým pomocníkem při dohledávání osob.

Jak to vše funguje? Termokamery namísto viditelného světla zaznamenávají tzv. tepelné záření, které je vyzařováno všemi předměty s intenzitou úměrnou povrchové teplotě.

To pak termokamerám umožňuje nejen stanovit povrchovou teplotu, ale také vidět skrze hustý kouř, mlhu ale i za úplné tmy (záření snímané termokamerami má jiné vlastnosti než viditelné světlo).

Využití termokamer v boji proti požárům a během záchranných operací je mnohostranné. Nalezneme proto specializované ruční zásahové termokamery, termokamery pro pilotní i bezpilotní letecké prostředky (drony i vrtulníky) či termokamery pro hasičská a záchranná vozidla.

Dále si v textu k výše uvedeným kategoriím termokamer dovolíme představit příklady z portfolia české společnosti Workswell s.r.o.

Ta je jednak oficiálním dodavatelem termokamer společnosti FLIR (americké společnosti, která je zároveň největším světovým producentem) a zároveň je výrobcem vlastních specializovaných termokamer pro bezpilotní letecké prostředky (produktová řada WIRIS) a termovizního systému pro hasičská vozidla (TIS).

Ruční zásahové termokamery FLIR řady K

Hlavním záměrem termokamer FLIR řady K je nabídnout cenově dostupnou, ale plně profesionální termokameru pro hasičské zásahy a to se všemi náležitostmi, které jsou pro toto užití nezbytné.

Mezi přednosti termokamer FLIR řady K patří ergonomický design s možností snadného ovládání i v zásahových rukavicích, obrazové funkce pro zvýraznění scény (MSX a další) i vysoká teplotní odolnost.

Dle konkrétního modelu disponují tyto kamery pádovou odolností 2 metry, stupněm krytí IP67 a schopností plného provozu i při okolních teplotách až +500 °C.

Termokamery FLIR K33 a K53, jako zástupci řady FLIR K

Při konstrukci termokamer FLIR řady K byl také kladen důraz na jednoduchost užití při náročném zásahu v terénu.

Ergonomicky konstruovanou termokameru lze pohodlně ovládat prostřednictvím dvou velkých tlačítek a to i v hasičské rukavici.

Svět pohledem termokamery je značně jiný, to si ostatně můžete vyzkoušet v simulátoru termokamery.

Termokamery pro drony

Termokamery umístěné na bezpilotním leteckém prostředku – dronu, umožňují rychlý přehled na poměrně rozlehlé ploše. Dokáží ze vzduchu a běžné vzdálenosti vizualizovat nejen jednotlivá ohniska požáru a jejich rozsah, ale také pomáhají v lokalizaci pohřešovaných osob.

Výhodou termokamery umístěné na bezpilotním leteckém prostředku je určitě rychlost nasazení. Od vybalení ze skladného kufru (který může být převážen v běžném osobním vozidlu jako jedno ze zavazadel) k získání požadovaného obrazu ze vzduchu stačí přibližně minuta.

Jedna z nejoblíbenějších sestav nejen pro hasiče – termokamera Workswell WIRIS a dron DJI M600.

V současné době je v nabídce několik ucelených sestav pro tyto účely. Jednou z nich je sestava založená na české termokameře Workswell WIRIS, další z nich je například sestava DJI Inspire 1 s termokamerou Zenmuse XT.

V případě zájmu vám rádi tyto i další sestavy naživo představíme.

Termokamery pro hasičská vozidla

Pro hasičská a záchranná vozidla nabízí společnost Workswell s.r.o. specializovaný český produkt, tj. Truck Infrared System (TIS).

Základem celého systému je termokamera, která může být ovládána pomocí motorů PTZ systému. Kamera tak může být ovládána vzdáleně, přímo z kabiny automobilu, a to prostřednictvím vzdáleného připojení z tabletu.

Přečtěte siOsmikolové kombinované hasicí automobily Scania nahradí u HZS Moravskoslezského kraje dosluhující Tatry 815

Součástí systému je jak termokamera, která snímá scénu v infračerveném spektru, tak také klasická digitální kamera, která současně poskytuje snímky ve viditelném spektru.

Obě kamery jsou ukryty v ochranném krytu, který je speciálně navržen tak, aby byl použitelný v náročných podmínkách.

Tento ochranný kryt poskytuje vysoký stupeň krytí IP67, tj. prachotěsnost a vodotěsnost (kryt odolá i ponoření do vody po dobu 30 minut pro hloubku 1 metr).

Konstrukce krytu je uzpůsobena dobrému odvodu tepla z těla termokamery. To zajišťuje vysokou teplotní stálost a tedy i životnost termokamery.

Systém je navržen velmi univerzálně a může tak být snadno namontován na většinu běžných vozidel.

Termovizní systém Workswell TIS-640 pro hasičské a záchranné vozy.

Workswell s.r.o. – info@workswell.cz – +420 602 656 351
Oficiální dodavatel termokamer FLIR pro ČR a SK
www.termokamery-flir.cz

komerční prezentace
Sdílet