Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Chrudimi vyjížděli k záchraně dvou tonoucích osob, šlo o prověřovací cvičení

Dne 4. února 2019 byla jednotka sboru dobrovolných hasičů z Chrudimi vyslána KOPISem Pardubice do části obce Kozojedy – Lány k záchraně osob na zamrzlé vodní hladině Pouchobradského rybníka.

Po příjezdu na místo bylo velitelem zasahujícího družstva zjištěno, že se jedná o dvě tonoucí osoby, které se propadly zamrzlým ledem místního rybníka. Okamžitě bylo rozhodnuto o vytažení pomocí nastavovacího žebříku, vázacích a jistících prostředků.

Nejprve došlo k vytažení nezletilé osoby, která následkem silného podchlazení nejevila známky života. Poté byla hasiči vybavenými „suchými“ obleky zachráněna i dospělá osoba, které byl nabídnut okamžitý tepelný komfort.

U nezletilého chlapce byla zbylými členy jednotky zahájena kardiopulmonální resuscitace za pomoci automatizovaného externího defibrilátoru a ručního dýchacího vaku. Nezletilého chlapce se hasičům nepodařilo ani po mnohaminutové resuscitaci oživit.

Naštěstí se jednalo jen o scénář připravený velitelem jednotky k prověření svých členů po nedávném výcviku záchrany osob na zamrzlé vodní hladině, kterého se jednotka chrudimských dobrovolných hasičů účastní každoročně.

Cvičení bylo velitelem vyhodnoceno jako úspěšné a jednotka se mohla vrátit zpět do pohotovostního režimu na svoji základnu.

Hasičský sbor města Chrudim
Sdílet