Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácený kamion zablokoval na několik hodin brněnskou dálnici na 62. kilometru

V noci na čtvrtek 21. února 2019 několik minut po jedné hodině byla na linku tísňového volání středočeských hasičů oznámena vážná dopravní nehoda nákladního vozidla na dálnici D1 v katastru obce Hulice za 62. kilometrem ve směru z Brna do Prahy, kdy dle oznamovatele kamion prorazil středová svodidla a převrátil se do protisměru.

Operační důstojník k události vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic HZS Benešov, Vlašim a Zruč nad Sázavou. Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že v kabině vozidla cestoval pouze řidič, který je vážně zraněný.

Hasiči pomohli zdravotníkům s jeho prvotním ošetřením. Vzhledem k charakteru poranění povolal lékař vrtulník, který pacienta následně transportován do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Tahač ležel po nehodě ve středových svodidlech a návěs se převrátil do pásu směrem do Brna, kde policie musela provoz úplně uzavřít. V opačném směru do Prahy zůstal volný pravý jízdní pruh. Hasiči zastavili únik nafty, kterou zachytili do nádob.

O události byl informován zástupce životního prostředí příslušné obce s rozšířenou působností, ale k ohrožení životního prostředí nedošlo.

Hasiči dále zajistili místo dopravní nehody a provedli na vozidle protipožární opatření. Krátce po čtvrté hodině pak všechny jednotky zásah u nehody ukončily a předaly místo policii a správci komunikace.

Vzhledem k tomu, že kamion byl plně naložený především potravinami, zajistil si majitel náhradní soupravu, do které byl náklad postupně přeložen. Teprve pak mohla začít specializovaná firma s vyproštěním tahače a návěsu.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet