Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři sta let starou chalupu v Klášterci nad Orlicí – Zbudově zničily plameny

K požáru 400 let staré chalupy do Klášterce nad Orlicí – Zbudova vyjížděly v pátek 22. února v 21.33 hodin čtyři jednotky hasičů (profesionální ze Žamberku a dobrovolné z Klášterce nad Orlicí, Žamberku a Líšnice).

Při příjezdu první jednotky na místo události byla již celá střecha rekonstruovaného objektu v plamenech. Hasiči provedli průzkum, zda se uvnitř chalupy nikdo nenachází. Požár dostali hasiči pod kontrolu v 22.06 hodin.

Velitel zásahu si vyžádal na místo požáru energetiky pro odpojení objektu od elektrické sítě. Hasičům se ještě podařilo včas vynést z půdního prostoru dvě propan butanové lahve, které by mohly způsobit explozi. Střecha se následně propadla.

Hasiči dále rozebírali ohořelé konstrukce a dohašovali ohniska. Požár byl zcela zlikvidován v 23.59 hodin. Na dohlídku zůstala na místě do ranních hodin místní dobrovolná jednotka hasičů. Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů, který i během sobotního dopoledne zjišťoval příčiny vzniku požáru.

Majitelé zatopili a odešli do restaurace. Sousedé pak po nějaké době zpozorovali plameny. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1 milion korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 200 tisíc korun.

Příčina vzniku požáru je nyní zjišťována. Jedna z možných verzí vzniku požáru je špatný komín.

Sdílet