Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chalupa ve Velké Úpě v Krkonoších celá shořela, požár si vyžádal jednu oběť

Tři jednotky požární ochrany vyslalo krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje 22. února 2019 v 17:59 k nahlášenému požáru horské chalupy ve Velké Úpě v lokalitě pod Janovými boudami.

K chatě vedla špatně přístupná zledovatělá cesta, těžké hasičské technice zcela nedostupná. První hasiče dovezla k místu požáru terénní čtyřkolka dobrovolných hasičů z Horního Maršova a velitelský automobil z Pece pod Sněžkou se speciálním obutím s hroty.

Dále vozily hasiče sněžné skútry horské služby i místních chatařů, na místě byli se čtyřkolkou také policisté. Hasiči byli vybaveni dýchacími přístroji a termokamerou, ostatní technika se shromáždila pod Portáškami.

V blízkosti požářiště byly velmi omezené zdroje vody, jednotky se pokusily natáhnout vedení z blízkých objektů. Dále přijely na místo sněžné frézy a s jejich pomocí byl k hašení využíván i přírodní sníh. Díky tomu se podařilo před plameny uchránit blízké hospodářské objekty.

Požár samotné chalupy byl však už při příjezdu hasičů plně rozvinut, a proto se nakonec po dohodě nechala kontrolovaně dohořet. Hasiči dohlíželi na to, aby plameny nic v okolí neohrožovaly.

Podle prvotních informací se měl v hořícím objektu pravděpodobně nacházet člověk. Při počátečním průzkumu nezasažené části chaty jednotky nikoho neobjevily, průzkum celého objektu však nebyl kvůli ztíženým podmínkám možný.

Informace se bohužel následně potvrdila a požár si tak vyžádal jednu oběť. Příčina vzniku události je nyní předmětem vyšetřování. Škoda byla předběžně vyčíslena na 4 miliony korun, byly uchráněny hodnoty ve výši asi 200 tisíc korun.

Na místě události zasahovali profesionální hasiči z Trutnova a dále dobrovolné jednotky z Pece pod Sněžkou a Horního Maršova. JSDH Trutnov-Horní Staré Město drželo zálohu na stanici.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet