Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rekreační chatu sežehly plameny

Dne 1. 11. 2009 v 00:24 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Bystřička. V době vzniku požáru spalo uvnitř chaty pět dospělých osob a jedno dítě. Požár je naštěstí vzbudil a postupně se dostali všichni ven a do bezpečí. V počátku se také snažili požár hasit pomocí kbelíků s vodou, ale proti sílícím plamenům neměli moc šancí. Na místo museli hasiči.

Dne 1. 11. 2009 v 00:24 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Bystřička.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bystřička, Jablůnka a Valašská Bystřice. Později na místo vyjela také velká cisterna profesionálních hasičů ze Vsetína k navážce vody. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v chatové oblasti došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty.

V době vzniku požáru spalo uvnitř chaty pět dospělých osob a jedno dítě. Požár je naštěstí vzbudil a postupně se dostali všichni ven a do bezpečí. V počátku se také snažili požár hasit pomocí kbelíků s vodou, ale proti sílícím plamenům neměli moc šancí. Na místo museli hasiči.

Už při příjezdu hasičů byla víc než polovina chaty v plamenech. Hasiči postupně rozvinuli vodní proudy a snažili se o rychlou lokalizaci požáru. Majitel varoval hasiče, že uvnitř jsou dvě tlakové lahve s plynem. Jedna také vzápětí explodovala a umocnila další velmi rychlý rozvoj požáru na zbylých částech stavby.

Hasiči dál bojovali s rozsáhlým požárem, který ohrožoval okolní stromy a další chaty. Ze Vsetína musela vyjet další velká cisterna pro posílení kyvadlové navážky vody. Požár se hasičům podařilo zcela uhasit až po čtyřech hodinách zásahu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. Další šetření je naplánováno během neděle. Požár chatu kompletně zničil a majiteli způsobil předběžnou škodu za 900.000 Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.

 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

tiskový mluvčí

HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet