Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oxid uhelnatý málem zabíjel

Na žádost zdravotnické záchranné služby vyjeli v poslední říjnový den hasiči ze stanice v Přelouči. Hasiči byli v neděli ve 13.55 hodin požádáni o měření koncentrace oxidu uhelnatého v bytě v ulici Střelova v Přelouči. V bytu se nacházelo celkem 5 osob. Dvě ženy odvezla do nemocnice záchranná sužba a tři muže na žádost Policie České republiky sanitka odvezla na rozbor krve na toxikologii.

Na žádost zdravotnické záchranné služby vyjeli v poslední říjnový den hasiči ze stanice v Přelouči. Hasiči byli v neděli ve 13.55 hodin požádáni o měření koncentrace oxidu uhelnatého v bytě v ulici Střelova v Přelouči. V bytu se nacházelo celkem 5 osob. Dvě ženy odvezla do nemocnice záchranná sužba a tři muže na žádost Policie České republiky sanitka odvezla na rozbor krve na toxikologii. V prostoru bytu hasiči naměřili 100 jednotek ppm oxidu uhelnatého a na chodbě u kotle až 250 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Prostor hasiči odvětrali otevřením oken jak v bytě, tak na společné chodbě. Místo zásahu po odvětrání velitel zásahu předal policistům.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.



Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

 -wap-

Sdílet