Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči mají ve výbavě nový kontejner pro nouzové zastřešení a statické zpevnění budov, dodal ho Kobit

Výrobce hasičské techniky, firma Kobit – THZ, dodal Hasičskému záchrannému sboru Moravskoslezského kraje speciální technický kontejner vybavený věcnými prostředky pro nouzové provedení tesařských prací, zastřešení a prostředky pro statické zpevnění budov.

Kontejner je vybaven systémem inteligentního dobíjecího zařízení pro nabíjení instalovaných akumulátorových baterií – umožňuje režim konzervace, aby mohl být nabíječ trvale připojen.

Hlavním zdrojem energie je externí zdroj napětí 230 V nebo elektrocentrály, ty jsou umístěny na výsuvném prvku. Z důvodu zajištění funkčnosti osvětlení kontejneru před napojením na externí zdroj napětí je KTE vybaven dvěma akumulátorovými bateriemi.

Na přední části kontejneru je uchycen pneumaticky vysouvaný osvětlovací stožár TVS-01 o výšce 5 metrů od země se čtyřmi LED světlomety s celkovým světelným tokem 20 000 lumenů.

Naklápění světlometů podle vodorovné osy a otáčení osvětlovacího stožáru podle svislé osy v rozsahu 0 – 360° je možné pomocí dálkového ovládání s přípojným kabelem o délce 5 metrů.

KTE je vybaven zvláštním světelným výstražným zařízením modré barvy, které je napájeno z podvozkové části nosiče.

Skříň kontejneru je vyrobena z panelů slitin hliníku. Pojezdové válečky jsou pogumované a umožňují manipulaci na povrchově upravených podlahách v garážových prostorách.

Kontejner je dlouhý 6 000 mm a vysoký 2 300 mm. Jeho maximální hmotnost včetně vybavení je 10 000 kg.

Kontejner je v podélné ose rozdělen na dvě části – horní a dolní. Obě jsou od sebe odděleny pevnou přepážkou. Drobné požární příslušenství je uloženo v plastových přepravkách.

Boční části KTE jsou na každé straně vybaveny dvěma výklopnými dveřmi rozdělenými v podélné ose na polovinu – horní polovina je opatřena plynovými vzpěrami a spodní polovina se sklápí dolů. Zadní část kontejneru je přístupná dveřmi, které jsou výklopné vzhůru.

KTE je vybaven vodorovnou pracovní plochou na které jsou umístěny čtyři 230V zásuvky pro připojení nabíječů ručního akumulátorového nářadí.

Ve vybavení najdeme například akumulátorové okružní pily, přímočaré pily, vrtací šroubováky či LED svítilny. Nechybí laserový měřič vzdálenosti, motorová řetězová pila, stavitelné podpěry („kozy“) či nastavitelné mobilní lešení.

Samozřejmostí je pro tyto druhy techniky plynová nastřelovačka hřebíků a drobné nářadí – od nůžek na plech, přes odlamovací nože až po měřicí pásmo a svinovací metry.

Pro osvětlení místa zásahu slouží sférický balón se světlem o průměru 110 cm. Světelný systém je použitelný v reálných venkovních podmínkách a bez přídavné fixace odolává větru do rychlosti 100 km/h.

Pro pohyb ve výškách slouží lezecké vybavení – od lan přes postroje až po karabiny. Pro transport materiálu od kontejneru k místu určení je k dispozici vozík o nosnosti 300 kg.

Pro zakrytí poškozených střešních krytin jsou ve vybavení kontejneru střešní i zakrývací fólie a plachty s oky o rozměrech až 10×20 metrů.

Sdílet