Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drážní hasiči mají nové technické automobily Toyota Hilux, poslouží při likvidaci následků větrných smrští

Hasičská záchranná služba Správy železniční dopravní cesty nově vybavila všech svých 14 jednotek technickými automobily Toyota Hilux pro likvidaci následků větrných smrští, úpravu porostu ohrožující železniční dopravu a budovy s tím související.

Toyotu ve verzi Extracab – tedy s prodlouženou korbou – pohání motor 2,4 D-4D spřažený s manuální 6stupňovou převodovkou. Samozřejmostí je pohon 4×4 v několika režimech.

Hilux je v katalogové výbavě Active i přes to, že se takto běžně do Česka dodává až u pětimístné verze. Dodavatel je pro potřeby HZS SŽDC nechal vyrobit na zakázku.

Díky tomu mají hasiči k dispozici například couvací kameru, která svůj obraz přenáší na multimediální displej nebo mohou využít vyhřívaná sedadla.

Automobil je čtyřmístný s tím, že zadní dvě sedadla přístupná proti směru jízdy otevíranými dveřmi jsou spíše nouzová. Běžně neslouží k přepravě osob, ale k uložení osobních ochranných prostředků, které jsou tak izolované od výparů z pohonných hmot.

Automobil je v přední části vybaven lanovým navijákem.

Nástavba je svařená z lehkých slitin a je pochozí. Na střeše najdeme speciální úchyty pro teleskopickou motorovou pilu a křovinořez.

Na výsuvu jsou uchyceny hned tři kusy motorových pil Stihl včetně jejich příslušenství, dále přenosný osvětlovací systém Peli Rals 9480, teleskopický žebřík, motorový lanový naviják, ruční lanový naviják, lesnická lopatka, sekyrka Paratech AXE, Hooligan Tool od stejného výrobce, sekyra a dvě přepravky na drobné vybavení.

Okolí vozu a interiér nástavby je osvětlen pomocí LED technologie, ta je použita i na světelném výstražném zařízení od firmy Whelen. Zajímavostí je osazení oranžového záblesku v masce vozu.

Dále v Toyotě nalezneme hasicí přístroje, lékárničku, čtyři osobní svítilny, vozidlovou analogovou radiostanici, výjezdový tablet a další vybavení dle požadavků konkrétní jednotky.

Automobily dodala firma Louwman Motor Praha s.r.o. za celkovou částku 24 185 492 Kč včetně DPH, což činí 1 727 535 Kč včetně DPH za jeden dodaný automobil.

Foto: Jiří Novák
Sdílet