Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně vyprošťovali zavalenou osobu ze zříceného objektu

Dne 29. 10. 2009 v 16:53 hod byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje se sídlem v Kladně oznámena událost, že v opuštěné budově, v areálu bývalých kovohutí Koněv, je zasypaná osoba. Po odbavení hovoru byla na místo události vyslána ze stanice č. 1 v Kladně technika CAS 24 T815 Terrno, CAS 32 T815, NK Mercedes Benz s kontejnerem technické pomoci, OA Ford Galaxy s lezeckou skupinou a OA Škoda Fabia II s vyšetřovatelem. Zároveň byl vyhlášený poplach na stanici Beroun, ze které vyjelo vozidlo Peugeot Boxer s dvěma příslušníky, termokamerou a světelným balónem.

Dne 29. 10. 2009 v 16:53 hod byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje se sídlem v Kladně oznámena událost, že v opuštěné budově, v areálu bývalých kovohutí Koněv, je zasypaná osoba.

Po odbavení hovoru byla na místo události vyslána ze stanice č. 1 v Kladně technika CAS 24 T815 Terrno, CAS 32 T815, NK Mercedes Benz s kontejnerem technické pomoci, OA Ford Galaxy s lezeckou skupinou a OA Škoda Fabia II s vyšetřovatelem. Zároveň byl vyhlášený poplach na stanici Beroun, ze které vyjelo vozidlo Peugeot Boxer s dvěma příslušníky, termokamerou a světelným balónem.

Jednotka HZS Kladno dorazila na místo události v 17:00 hod. Po provedeném prvotním průzkumu a podle výpovědi svědků události bylo zjištěno, že se v opuštěné a téměř zřícené třípatrové budově nachází jedna osoba, jejíž poloha není známá. Podle těchto zjištěných informacích VZ z důvodu časové a pracovní náročnosti zásahu povolal přes KOPIS zálohu na stanici Kladno. Následně byla jednotka rozdělena na přípravnou, bourací, průzkumnou a lezeckou skupinu.

Přístup do objektu byl zvolen přes zazděný okenní otvor v 1. nadzemním podlaží po vysouvacím žebříku z vozidla CAS 24 T815 Terrno. Na pokyn velitele zásahu bylo zřízeno osvětlení místa zásahu osvětlovacími stojany z kontejneru technické pomoci. Jednotka současně prováděla podepření a zajištění staticky narušené obvodové konstrukce hydraulickými podpěrami z kontejneru technické pomoci. Po zajištění stavební konstrukce byl přípravnou skupinou ustaven vysouvací žebřík, ze kterého pomocí bouracího kladiva provedla bourací skupina přístupový otvor v 1. nadzemním podlaží. V této době se na místo události dostavila jednotka HZS Beroun s termokamerou a světlelným balónem.

Po vybourání otvoru o velikosti ca 0,5×0,5 m vstoupila do objektu průzkumná a přípravná skupina, která zřídila osvětlení vnitřní části budovy a dále pětičlenná skupina zahájila vyhledávací akci po zavalené osobě. Na pokyn VZ byl přístupový otvor zvětšen na velikost cca 2×2 m z důvodu ustavení lezeckého vybavení pro evakuaci osob.

Velitel zásahu určil postupné prohledávání objektu od nejvyššího podlaží do suterénu budovy. Do objektu, během vyhledávací akce, vstoupila lezecká skupina, která u zvětšeného přístupového otvoru ustavila lezecké vybavení pro evakuaci osob. Postupným prohledáváním a monitorováním termokamerou objektu byla v 18:00 hod., v suterénní části zřícené budovy, pod betonovým schodištěm, nalezena zavalená osoba. Pro přístup k této osobě bylo použito hydraulické zařízení. Po odstranění suti a předmětů z těla zavalené osoby bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o muže, který je v bezvědomí a vznikalo podezření na poraněnou páteř. Zasahující hasiči provedli na osobě prvotní lékařské ošetření zafixováním krční páteře a zároveň povolali lezeckou skupinu s transportními nosítky. Tato zraněného zafixovala do nosítek a pomocí průzkumné skupiny jej transportovala po schodišti ke zvětšenému přístupovému otvoru v 1. podlaží, kde osobu následně pomocí lanové techniky transportovala z objektu. Zde byla v 18:37 hod. zraněná osoba fiktivně předána do péče ZZS.

Cílem cvičení bylo prověřit znalosti, taktiku, komplikace a možná rizika zásahu. Během zásahu nebyl nikdo zraněn a po celou dobu bylo o dění u zásahu informováno Krajské operační a informační středisko.

Foto a text: nprap. Jakub Štross
vyšetřovatel po­žárů

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů



-swo-

Sdílet