Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jaroměřicích nad Rokytnou mají zcela novou moderní zbrojnici, stojí nedaleko původní hasičárny

Poslední únorový den roku 2019 se v Jaroměřicích nad Rokytnou na Vysočině zapsal zlatým písmem nejen na pamětní desku, ale také do paměti místních občanů a hlavně hasičů. Právě ti převzali do užívání zcela novou hasičskou zbrojnici.

Stavba za necelých 16 milionů, z nichž 13,5 pokryla evropská dotace z IROPu, stojí v prostoru bývalého autobusového nádraží, které v roce 2018 prošlo (opět díky IROPu) velkou rekonstrukcí, modernizací a zmenšením.

Původní hasičská zbrojnice nestála daleko – jen 100 metrů od té současné. Porovnat se ale nedala: pro novou techniku je malá, výjezdová vrata vedla přímo do křižovatky a zub času se na ní od roku 1925 také postupně projevil.

Nová hasičárna dostala opravdu velký příděl prostoru, za budovou nechybí několik vyčleněných parkovacích míst pro hasiče, výjezd vozidel je nyní signalizován semaforem a strojníci nemusí hlídat při cestě k zásahu několik směrů a odboček.

Uvnitř nové zbrojnice jsou stání pro vozidla, na stropě je instalováno odsávání. Jedny dveře z garáží vedou do špinavé šatny, do čisté se pak hasiči dostanou kolem umyvadel a sprchových koutů. V přízemí také nechybí dílna, sklady a samozřejmě místo pro údržbu výstroje.

Schody pak hasiče zavedou do prvního patra, kde je velká místnost pro setkávání a školení společně s kuchyňkou, kancelář, ložnice a koupelna.

Slavnostní předání bylo připraveno na 15. hodinu a jeho součástí měl být i přejezd cisteren ze staré zbrojnice do nové hasičárny. Jenže hasič míní a operační středisko mění, několik desítek minut před zahájením byl oznámen požár mýtiny po pálení klestí v nedalekých Mikulovicích.

Několik členů jednotky proto muselo přeběhnout do staré hasičárny a odjet na zásah.

Na slavnostní předání dorazilo několik desítek občanů Jaroměřic, nechyběli představitelé města a zástupci Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

Zbrojnici i soše Svatého Floriána požehnal kněz Tomáš Holcner, který je již několik let i členem místní dobrovolné jednotky.

Slavnostní otevření bylo provedeno rozpojením několika hadic, následně se přítomní pustili do zevrubné prohlídky všech místností.

Jaroměřice nad Rokytnou jsou město ležící v Jaroměřické kotlině Jevišovické pahorkatiny na úpatí Českomoravské vrchoviny asi 13 km od Třebíče. Žije zde přibližně 4 200 obyvatel.

Město je bohaté svým kulturním dědictvím, a to zejména barokním zámkem s kostelem svaté Markéty a působením Františka A. Míči a Otokara Březiny.


JSDH Jaroměřice nad Rokytnou je zařazena do kategorie JPO II/1. První vozidlo při výjezdu na zásah musí vyjet do pěti minut od nahlášení události v kteroukoli denní i noční dobu, druhé vozidlo pak do deseti minut.

V jednotce stále slouží 12 členů a pak je dalších 8 členů, kteří jsou rovněž zařazeni ve výjezdové jednotce obce a zabezpečují výjezd druhého, příp. třetího výjezdového vozidla, s tím rozdílem, že neslouží ve směnném provozu.

Hasiči vyjíždí třemi vozidly, cisternami Tatra Terrno a Tatra 148, dále pak dopravním automobilem Volkswagen Transporter. V roce 2018 vyjížděla jednotka celkem 48×, v roce 2017 pak 60×.

Mezi nejbližší profesionální jednotky patří kolegové z Moravských Budějovic, Hrotovic a Třebíče.

Sdílet